Pe Youtube a fost incarcat un clip cu o valoare culturala remarcabila. Descoperirea a fost facuta dupa studierea Arhivei Nationale de Filme.

Un documentar filmat in urma cu 102 ani despre viata lui Mihai Eminescu si a celor mai apropiati oameni din existenta poetului, Veronica Micle si Ion Creanga, a fost gasit intamplator in Arhiva Nationala de Filme. Documentul cinematografic a fost realizat de Octav Minar in 1914 si a fost reconditionat integral.

Pelicula, cu titlul Eminescu, Veronica, Cranga, este considerata una dintre cele mai valoroase piese de tezaur, a fost descoperita, in urma cu cativa ani, la Arhiva Nationala de Filme, de pasionatii bibliofili Ion Rogojanu si Dan Toma Dulciu. Documentarul, recuperat si reconditionat integral, este creatia Casei de Filme "Pathé", iar imagine poarta semnatura lui Victor de Bon. Acesta realizeaza aici o creatie extrem de interesanta, in sensul ca documentarul e presarat cu scene lirice, interpretate de artisti profesionisti (primele incercari de docu-drama!), iar poemele eminesciene sunt ecranizate artistic, cu filmari facute in Italia si Egipt, scrie userul Ted Tezeu la descrierea clipului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.