Stan Larkin, un tanar american de 25 de ani, a trait 17 luni cu o inima artificiala, aflata in afara corpului, pana cand a primit organul de la un donator.

In 2014 el a aflat ca sufera de cardiomiopatie, iar in luna decembrie a aceluiasi an inima i-a fost indepartata, fiind inlocuita cu una artificiala. Larkin a fost astfel primul pacient din Michigan dotat cu tehnologia SynCardia Freedom Portable Driver in afara mediului spitalicesc, potrivit Agerpres.

Dispozitivul portabil se prezinta sub forma unui rucsac de 6 kilograme, conectat la sistemul vascular al pacientului si care utilizeaza aer comprimat pentru a pompa sangele si astfel oxigenandu-l. Medicii nu stiau atunci cat poate rezista sistemul. In cele din urma a tinut 17 luni, timp in care tanarul a continuat sa joace baschet, relateaza DIGI24.

Stan Larkin a primit apoi o inima de la un donator, recuperandu-se complet dupa operatie. El a tinut chiar o conferinta de presa, in care si-a impartasit emotia. „Am primit transplantul acum doua saptamani si am impresia ca ma pot duce sa alerg imediat. As vrea sa ii multumesc donatorului. Mi-ar placea sa ii intalnesc familia intr-o buna zi. Sper ca vor dori sa ma cunoasca”, a spus el.

La randul lor, medicii care l-au operat au tinut sa aduca un omagiu tanarului si curajului sau. „Esti un erou pentru noi toti”, a afirmat David J. Pinsky, director al Centrului cardiovascular Frankel. „Faptul ca popularizezi povestea noastra face diferenta. Vei face diferenta pentru multi pacienti. Vei face diferenta pentru medici, in viitor. Iti multumim ca ne-ai permis sa iti impartasim povestea si curajul”, a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.