Medicii britanici au creat un nou test sangvin care deschide calea spre personalizarea tratamentelor contra depresiei, deoarece ii ajuta pe medici sa aleaga cel mai bun medicament pentru pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune, informeaza bbc.com.

In prezent, medicii trebuie sa efectueze mai multe incercari inainte de a gasi medicamentul potrivit si, din acest motiv, in jumatate dintre cazuri primul tip de antidepresiv prescris nu are efect.

Cercetatorii de la King's College London spun ca analiza sangelui pacientului ar putea contribui la identificarea unui tratament mai eficient.

Pacientii depistati pozitiv la testele de identificare a inflamatiilor au nevoie de o terapie mai agresiva inca de la inceputul tratamentului, spun autorii studiului.

Pana acum, oamenii de stiinta au incercat acest test sangvin pe un numar relativ mic de voluntari - 140 de persoane diagnosticate cu depresie.

Ei spun ca au nevoie insa de un numar mai mare de voluntari pentru a verifica validitatea metodei lor de tratament.

Noul test sangvin, descris intr-un studiu publicat in Journal of Neuropsychopharmacology, reprezinta etapa finala a mai multor ani de cercetari medicale.

Testul analizeaza doi markeri inflamatori specifici - MIF (macrophage migration inhibitory factor) si interleukin-1beta.

In acest studiu, pacientii ce prezinta concentratii ridicate pentru acesti markeri raspund mai putin eficient la antidepresivele conventionale SSRI (inhibitor selectiv de ruptura de serotonina) si antidepresivele triciclice.

Profesorul Carmine Pariante, coordonatorul studiului, spune ca noul test ar putea deschide drumul spre dezvoltarea unor tratamente indivizualizate.

”Aproximativ o treime dintre pacienti au acesti markeri inflamatori si acestea sunt persoanele pe care am putea sa le incurajam sa accepte tratamente mai agresive”, a declarat coordonatorul studiului.

Antidepresivele sunt medicamente sigure, insa pot sa genereze anumite efecte secundare.

Medicii considera ca inflamatiile reprezinta un fel de raspuns al organismului fata de stres, dar, in mod paradoxal, ele stau in calea tratamentului cu medicamente.

Citeste si:
8 Factori de risc pentru nivelul ridicat de colesterol și...
8 Factori de risc pentru...

Inflamatiile puternice pot sa interfereze cu aceleasi procese biologice care sunt cruciale pentru ca antidepresivele sa aiba efect.

Profesorii britanici doresc sa testeze o noua teorie, pentru a vedea daca administrarea de medicamente antiinflamatorii in combinatie cu anumite antidepresive ar putea avea efecte benefice asupra pacientilor.

Expertii au dezvaluit, de asemenea, ca medicatia nu este singura solutie atunci cand este vorba de controlarea depresiei, scrie News.ro.

Medicii recomanda persoanelor care sufera de depresie sa incerce sa ramana cat mai active si cat mai ocupate, atat fizic, cat si social.

Grupurile de intrajutorare ar putea fi si ele utile, deoarece impartasirea experientelor personale si intalnirile cu alte persoane care se confrunta cu aceleasi probleme ar putea contribui la atenuarea bolii.

Citeste si:
Connect-R a câștigat lupta împotriva depresiei și a anxietății. Ce...
Connect-R a câștigat lupta...

Desi medicamentele ajuta, ghidul de practici medicale promovat de Sistemul National de Sanatate din Marea Britanie afirma ca pacientilor trebuie sa le fie oferite si alte tipuri de terapii, in plus fata de medicamentele antidepresive.

Printre aceste terapii se afla terapia cognitiva behaviorista (pentru a combate gandurile negative) si antrenamentul de constientizare (de concentrare si apreciere a prezentului).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.