Cercetatorii care au condus acest studiu finantat cu fonduri din partea guvernului american, au gasit incidente tumorale la sobolanii de laborator expusi la unde radio de frecventa scazuta, reaprinzand discutii asupra sigurantei utilizarii telefoanelor mobile, relateaza The Wall Street Journal.

Inca de cand oamenii au inceput sa utilizeze telefoanele mobile, cercetatorii au initiat dezbateri aprinse in privinta sigurantei acestor aparate si asupra problemelor pe care le-ar putea crea pentru sanatate.

In urma cu mai mult de zece ani, guvernul SUA a initiat un studiu pentru a afla un raspuns la aceasta intrebare. Rezultatele preliminare ale studiului au fost facute publice in aceasta saptamana, potrivit The Wall Street Journal.

Pe de alta parte, alti experti argumenteaza ca rezultatele nu ar fi veridice si chiar daca sunt, tipurile de cancer implicate ar fi atat de rare, incat riscul de imbolnavire ar fi neglijabil. O crestere cu 100% a unui risc zero este neglijabila, scrie MEDIAFAX.

“Daca esti cu adevarat preocupat, poarta casti si temerile vor disparea”, a declarat Otis Brawley, seful echipei medicale a American Cancer Society, citat de Forbes.

Brawley este de parere ca studiul indica existenta unei legaturi intre tipuri rare de cancer si utilizarea radiofrecventelor emise de telefoanele mobile, dar mai multi dintre colegii sai cred ca rezultatul inspaimantator este o concidenta.

“Avand in vedere ca studiul nu este unul de anvergura, este mai degraba posibil ca toate aceste rezultate pozitive sa fie de fapt fals pozitive, deci practic rezultate false”, a exprimat Michael Lauer, director adjunct de cercetare din cadrul National Institutes of Health (NIH), care a verificat studiul la cerinta institutului.

Problema este ca studiul a inclus extrem de multe tipuri de cancer dezvoltate de soarecii de laborator, asa incat, chiar si un rezultat pozitiv ar fi putut fi intamplator, a declarat Lauer. Donald Berry, presedintele Departamentului de Biostatistica si Matematici Aplicate al M. D. Anderson Cancer Center, afiliat Universitatii din Texas, a declarat ca autorii au utilizat in mod eronat statisticile si ca niciun rezultat al studiului nu trebuie sa fie considerat semnificativ din punct de vedere statistic.

“Orice este posibil”, a scris Berry intr-un email. “Este dificil sa excluzi total cauzele specifice din astfel de cazuri. Experienta mea imi spune ca in studiu nu exista dovezi convingatoare ca telefoanele mobile ar cauza vreun tip de cancer...la oameni sau la soareci.”

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Studiul facut public pe site-ul bioRxiv (http://biorxiv.org/), un spatiu destinat oamenilor de stiinta, a fost condus de Programul National de Toxicologie (NTP), o colaborare intre Institutele Nationale de Sanatate, Administratia pentru Alimentatie si Medicamente (FDA) si Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. NTP este un program bine receptat in general. Studiul a inclus atat soareci cat si sobolani, dar in prezent au fost facute publice datele referitoare doar la sectiunea privitoare la sobolani, din cadrul studiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.