Profesorul Michael Gradisar, de la Universitatea Flinders din Australia, a realizat o cercetare in urma careia a constatat ca diferitele metode de a controla plansul nu au efecte negative nici asupra copilului si nici asupra parintelui.

Potrivit Descopera, acest nou studiu ofera o teorie diferita in privinta plansetelor copiilor mici: bebelusii trebuie lasati sa planga pana adorm, iar acest lucru nu va provoca tulburari.

Potrivit unui expert in modele de somn, a lasa, inainte de ora de culcare, copiii sa planga este bine si chiar va contribui la un somn mai odihnitor pentru ei.

"Este firesc ca parintii sa-si faca griji cand copiii lor plang in timpul orei de somn. Desi este bine cunoscut si documentat faptul ca privarea de somn poate provoca disconfort in familie, inclusiv depresia materna, speram ca aceste rezultate vor adauga un alt element la modul in care parintii vor privi propriul model de somn si obiceiul de somn al copilului”, au explicat cercetatorii.

Studiul a implicat folosirea a doua tehnici comune de formare a somnului pe 43 de copii, cu varsta cuprinsa intre 6 si 16 luni. Copiii aveau tulburari de somn pe timp de noapte, scrie MEDIAFAX.

Un grup a utilizat tehnica plansului controlat sau in curs de extinctie, care este gandita sa lase bebelusii sa adoarma de unii singuri. Parintii din acest grup trebuiau sa astepte cateva minute inainte de a se duce la copilul lor care plange. Parintilor le-a fost permis sa se apropie de copil, dar fara sa-l ia in barte.

A doua metoda testata – decolorarea, presupunea asteptarea inainte de culcare, metoda ce implica amanarea orei de culcare intr-o incercare de a ajuta copiii sa adoarma mai usor. Acest grup intarzia culcarea bebelusului cu 15 minute, la inceput, iar timpul putea creste in cazul in care mai existau tulburari. De asemenea, a existat si un grup de control.

Dupa trei luni, cercetatorii au descoperit ca bebelusii din primele grupuri au adormit cu 10 - 13 minute mai repede.

”Bebelusii din grupul ”plansului controlat” au dormit mai bine in timpul noptii, trezindu-se o data sau de doua ori. Nivelul de stres al mamelor a scazut in prima luna si nu a existat nici un semn ca acest lucru ar fi provocat stres la copii”, a explicat profesorul Gradisar.

Citeste si:
Trecerea la ora de iarnă: cum gestionezi schimbările tiparului de somn
Trecerea la ora de iarnă: cum...

Probele din saliva bebelusilor au prezentat scaderi in nivelurile de cortizon (hormonul stresului). Nu au existat diferente semnificative in ce priveste problemele emotionale, comportamentale sau probleme de atasament.

"O combinatie de metode precum folosirea mai intai a ”decolorarii”, trecand apoi la disparitia graduala, ar putea fi o abordare buna. Noi speram ca parintii copiilor de 6-16 luni pot deveni mai constienti ca metoda decolorarii ajuta bebelusii sa adoarma la inceputul noptii”, a concluzionat profesorul Gradisar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.