Potrivit unui nou studiu, ingrijirea copiilor neajutorati ar putea fi cheia pentru dezvoltarea unui creier uman mai mare, iar in cele din urma acest lucru poate stimula inteligenta.

Conform Descopera, cercetatorii sustin ca parintii inteligenti dau nastere la copii cu creiere mai mari, care trebuie sa se nasca mai devreme pentru a trece in conditii de siguranta prin canalul de nastere si pentru a supravietui.

Dar, acest lucru inseamna ca bebelusii nascuti prematur sunt mult mai dependenti de parintii lor dupa nastere, deci au nevoie de parinti mai inteligenti care sa aiba grija de ei, toate acestea au condus la dezvoltarea inteligentei la nivel uman, spun cercetatorii
.

Spre deosebire de alte mamifere, ai caror pui invata sa se deplaseze timp de cateva ore, primatele cum ar fi cimpanzeii, gorilele si oamenii sunt neajutorati la nastere. Dar bebelusii sunt, in mod special, dependenti de parintii lor deoarece creierul nou-nascutilor este mai putin dezvoltat decat la alte primate.

A fi nascut mai devreme inseamna, in dezvoltare, a mentine o mai mica dimensiune a capului copilului, crescand probabilitatea lor de a supravietui nasterii. Acest lucru poate sa fi dat nastere la o reactie relationata: copiii prematuri au nevoie de parinti mai inteligenti, care, la randul lor dau nastere la bebelusi cu creier mai mare, care se nasc prematur. Spirala poate continua la nesfarsit.

Cercetatorii sustin ca aceasta legatura inteligenta-prematuritate sugereaza de ce mamiferele, spre deosebire de alte clase, au evoluat cu un nivel mai ridicat de inteligenta, scrie MEDIAFAX.

Cu ajutorul unui model format din 23 de grupe de primate, ei au putut sa demonstreze ca neputinta copilului a fost un bun factor pentru a stimula inteligenta adultilor, noteaza Descopera.

"Teoria noastra este ca exista un fel de ciclu de auto-inarmare unde creierul mare duce la urmasi nascuti prematur, iar urmasii nascuti prematur duc la parinti care au creierul mare", a explicat Steven Piantadosi, un cercetator de la Universitatea Rochester si un co-autor al studiul.

Conform cercetatorilor, o serie de teorii sunt folosite pentru a explica de ce oamenii au devenit atat de inteligenti, inclusiv adaptarea la medii dure si la vanatoarea in grupuri.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

"Oamenii au un fel unic de inteligenta. Suntem buni la rationamente sociale si la ceva numit "teoria mintii", care este abilitatea de a anticipa nevoile altora si de a recunoaste ca aceste nevoi pot fi diferite de ale noastre Acest lucru este util, mai ales, in ingrijirea copilului care nu stie sa vorbeasca timp de cativa ani", a declarat Celeste Kidd, cercetator la Universitatea Rochester din New York si autor principal al studiului.

Potrivit lui Kidd, scopul acestei lucrari a fost de a testa in mod oficial plauzibilitatea unei noi teorii in care presiunile de ingrijire a copilului sunt centrale.

"Modelul demonstreaza ca dinamica pe care o propunem este plauzibila. O analiza a datelor de la primate sprijina aceasta teorie, demonstrand ca intarcarea (pe care o folosim ca indicator al neputintei copilui) este un excelent predictor de inteligenta”, a concluzionat Celeste Kidd.

Citeste si:
Noi game de îngrijire corporală potrivite pentru atmosfera festivă
Noi game de îngrijire...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.