Un video postat pe YouTube de Societatea Americana de Stiinta a explicat ce se intampla in tractul digestiv atunci cand oamenii inghit o guma de mestecat.

Potrivit Descopera, exista trei componente de baza ale digestiei. Primul include procesele mecanice care sunt necesare pentru procesarea produselor alimentare inainte de a le ingera – mestecatul.

Componentul numarul doi se concentreaza pe enzimele sau proteinele din saliva si stomac, care ajuta la descompunerea acelui aliment mestecat. Si ultimii, dar nu cei mai putin importanti, sunt acizii, care dizolva alimentele in particule care sa poata trece confortabil prin intestine.

In mod traditional, atunci cand mananci, dintii si limba lucreaza impreuna pentru a marunti mancarea. Apoi, miscarile musculare imping alimentele prin tractul digestiv, pana cand acestea ajung in stomac, unde sunt supuse actiunii sucurilor gastrice.

Dar, in ce priveste guma de mestecat, acest produs nu este proiectat pentru a fi digerat de catre organismul uman, deoarece contine o baza naturala de cauciuc sau una sintetica, ceea ce ii confera consistenta unei gume de mestecat.
Cauciucul butil, utilizat in mod obisnuit in productia gumei de mestecat, este un cauciuc sintetic folosit si in productia anvelopelor si mingilor de baschet.

In timp ce enzimele sunt capabile sa descompuna glucidele, uleiurile si alcoolii din guma de mestecat, baza de cauciuc este practic imuna la aceste enzime, scrie MEDIAFAX.

Chiar si acizii din sucul digestiv nu pot dizolva baza de cauciuc, deoarece cauciucul este atat de rezistent incat este folosit la manusile de protectie.

Ca urmare, o parte din guma supravietuieste tututor incercarilor din sistemului digestiv de a o digera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.