Un nou studiu publicat in revista JAMA Oncology estimeaza ca, prin aplicarea sfaturilor stiute de ani de zile, precum renuntarea la fumat, consumul moderat de alcool si mentinerea unei greutati corporale normala, mai mult de jumatate din decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite.

Conform Descopera, cu acelasi regim, cazurile noi de cancer ar putea scadea cu 40 - 60 %.

Desi multiplele cerectari care vizeaza cancerul au rezultate promitatoare, mai exista inca multe lucruri pe care oamenii de stiinta nu le inteleg pe deplin despre biologia umana.

"Unele dintre declinuri, in rata de mortalitate provocata de cancer, le-am vazut deja. Rata scazuta a cancerului pulmonar a fost inregistrata din cauza eforturilor de a opri oamenii din fumat. Chiar si in timp ce facem noi descoperiri, oamenii nu ar trebui sa se opreasca sa actioneze conform cunostintelor pe care le avem deja"
, a declarat Siobhan Sutcliffe, profesor in cadrul Departamentului de Stiinte ale sanatatii publice de la Universitatea Washington din St. Louis.

Pentru a face estimarile cu privire la modul in care schimbarea stilului de viata ar putea afecta rata cancerului in randul populatiei, un grup de cercetatori de la Massachusetts General Hospital si Scoala de Sanatate Publica Harvard au folosit studiile mari in curs de desfasurare, care au urmat cu strictete un stil de viata sanatos si obiceiurile a zeci de mii de asistente medicale de sex feminin si ale cadrelor medicale de sex masculin.

Ei au impartit oamenii in doua grupuri. Un grup cu risc scazut unde indivizii nu fumau, nu consumau mai mult de un pahar de bauturi alcoolice pe zi pentru femei sau doua pahare pentru barbati. Oamenii din acest grup isi mentineau un anumit indice de masa corporala si timp de aproximativ doua ore si jumatate pe saptamana faceau exercitii aerobice moderate sau timp de jumatate de ora faceau exercitii cu un inalt grad de complexitate.

Echipa a comparat cazurile de cancer si numarul de decese cauzate de cancer intre grupurile cu risc scazut si cu risc ridicat si au constatat ca comportamentele sanatoase ar putea avea un efect mai mare asupra unor tipuri de cancer. Majoritatea cazurilor de cancer pulmonar au fost atribuite stilului de viata, la fel pentru o cincime din cazurile de cancer de colon, cancerul de pancreas si cancerul renal.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Apoi, au fost extrapolate aceste diferente fata de populatia din SUA si s-a constatat ca o proportie mai mare de cazuri de cancer si de decese cauzate de cancer ar putea fi prevenite. In ce priveste femeile, cercetatorii au estimat ca au fost prevenite 41 % din cazurile de cancer si au fost prevenite 59 % din decesele provocate de cancer. La barbati, au fost prevenite 63 % din cazurile de cancer si 67 % din decese, scrie MEDIAFAX.

Dar, Mingyang Song, cercetatorul care a condus lucrarea, argumenteaza ca cifrele sunt o buna aproximare, deoarece deseori se subestimeaza efectele stilului sanatos de viata.

"Noi nu trebuie sa ignoram cunostintele pe care deja le avem, chiar daca acestea au fost adunate in ultimii zece ani, sau in ultimii 100 de ani. Ar trebui sa folosim aceste cunostinte pentru a ne misca inainte, dar si pentru a face publicul constient ca poate utiliza cunostintele existente pentru a imbunatati efortul actual de prevenire a cancerului", a declarat Song.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Potrivit lui Tyler Jacks, care e director la Institutul Koch pentru Cercetarea Integrativa a Cancerului de la Massachusetts Institute of Technology, exista doua lumi: una dintre ele e axata pe terapie, in timp ce alta e axata pe prevenire.

”Eu cred ca aceste doua lumi se impreuneaza acum”, a declarat Tyler Jacks.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.