Cu o inaltime de 8.848 metri deasupra nivelului marii, Everestul este depasit de alte varfuri inalte, dar daca se masoara distanta de la centrul Pamantului, prin crusta ridicata din apropierea Ecuatorului, Muntele Chimborazo din Ecuador este de departe "cel mai inalt munte".

Masurand doar ce se afla deasupra nivelului marii, acest munte are numai 6.268 de metri inaltime, dar cand masuratoarea se face de la Nucleul Pamantului, inaltimea ajunge cu 2.168 metri peste cea a Everestului.

Potrivit Descopera, acest lucru inseamna ca, desi Everestul poate fi cel mai inalt varff de pe Pamant, Chimborazo poate fi cel mai proeminent, ceea ce inseamna ca "iese" in evidenta mai mult decat oricare altul.

Dar mai exista si Mauna Kea, un vulcan adormit de pe insula Hawaii. Cu cei 4.207 metri deasupra nivelului marii, acesta nu se poate apropia nici de Everest, nici de Chimborazo. Dar daca apa din jurul muntelui este indepartata, atunci inaltimea acestui munte ajunge la 9.330 de metri.

Motivul pentru care acest vulcan vechi este atat de inalt este ca acesta sta asezat pe crusta oceanica, care e mai densa decat crusta continentala pe care sta Everestul. Iar crusta oceanica poate suporta greutatea unor munti mai inalti decat crusta continentala.

In orice caz, acest lucru paleste in comparatie cu adancimile celui mai adanc punct din ocean. Challenger Deep, gasit la sudul arhipelagului japonez, de 10.984 metri sub suprafata oceanului. Cu aceasta adancime, groapa este cu 2.136 de metri mai adanca decat inaltimea Muntelui Everest.

Dar sa ne uitam si ce se intampla dincolo de atmosfera Pamantului. Olympus Mons este un vulcan pe Marte care acum este stins si a ajuns la o inaltime de 21.229 metri. Fapt care-l face de aproximativ 2,4 ori mai mare decat inaltimea Everestului, scrie MEDIAFAX.

Vorbind de vulcani, Io – este obiectul vulcanic cel mai activ descoperit vreodata. In prezent, acesta orbiteaza in jurul lui Jupiter si scuipa materie sulfuroasa. Gratie activitatii vulcanice explozive la suprafata si unei atmosfere aproape inexistente, care ofera aproape zero rezistenta si o rezistenta scazuta a campului gravitational, unele dintre aceste materii aruncate din vulcan pot ajunge la inaltimi de 500 km.

Citeste si:
De ce a plecat Mara Bănică în vacanță fără soț. Fanii nu se...
De ce a plecat Mara Bănică în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.