Un experiment care doreste cercetarea posibilitatii de regenerare a creierului pacientilor aflati in moarte clinica a fost aprobat recent in SUA, scrie Descopera.

Studiul Reanima Advanced Biosciences va utiliza celule stem, injectii de peptide si stimularea nervilor pentru a inversa moartea cerebrala confirmata de un examen clinic sau de EEG.

Prima problema a acestui studiu este definitia mortii cerebrale, care implica sfarsitul ireversibil al functiei, iar daca acest lucru poate fi vindecat, atunci pacientii nu au fost niciodata in moarte cerebrala. Pentru o lunga perioada de timp, lipsa respiratiei si a pulsului au fost considerate semnele distinctive ale mortii. Astazi, insa, victimele care au suferit de hipotermie extrema sau de lipsa de oxigen, care nu au avut puls si respiratie timp de mai multe ore, pot fi reinviate (cu ajutorul unor interventii medicale complicate).

Exista, insa, inca o problema, mai grava si anume intrebarea etica. Acest fapt ar ajuta persoana decedata sau (presupunand ca ideea functioneaza) sa readuca la viata o noua persoana.

Se presupune, in general, ca identitatea personala implica o anumita forma de continuitate. In mare parte suntem nemultumiti de simpla supravietuire corporala, trebuie sa existe si o persoana cu o anumita continuitate psihologica, de asemenea. Anume acest fel de continuitate explica consideratiile filosofice cu privire la identitatea personala, deoarece acestea sunt cel mai adesea preocupate mai mult de metafizica decat de problemele de schimbare a personalitatii, pe dezordonarea radicala sau pe leziuni ale creierului, scrie MEDIAFAX.

In cel mai bun caz posibil, tratamentul Reanima isi propune sa restabileasca in mod miraculos persoana declarata anterior ca fiind moarta. Ei ar recastiga continuitatea psihologica completa, certificatul de deces ar fi anulat, iar persoanele vor continua vechea lor viata, noteaza Descopera.

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

Ne putem imagina ca tratamentul nu ar putea restabili complet creierul. Amintirile, personalitatea si functiile pot fi amestecate, pierdute sau inlocuite cu un tesut nou. O noua persoana se va bucura de existenta. Dar, in acest caz, nu ar exista nicio continuitate limitata sau psihologica. Ceea ce inseamna ca persoana originala nu va mai beneficia de o viata, ea ar fi cu adevarat moarta.

Problema reala este datoria morala fata de acesti oameni noi care au mai trait, dar nu mai sunt constienti ca au mai trait, iar atunci apare factorul de ingrijire a acestor persoane.

Aceasta cercetare poate ajuta oamenii de stiinta sa afle mai multe despre neuro-regenerare, care este din punct de vedere stiintific si medical utila. Dar aceasta este inca teoretica si este putin probabil sa aiba succes.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.