Cercetatorii israelieni au raportat ca un pacient a ''suportat'' o experienta religioasa intensa in timp ce trecea printr-un tratament pentru epilepsie, care l-a facut sa "vada" si sa converseze cu figura lui Dumnezeu.

Potrivit Descopera, in acel moment ”divin”, pacientul era conectat la un scaner cerebral de EEG (electroencefalograma). Cel mai curios moment din acest caz particular este ca pacientul, in varsta de 46 de ani, nu a fost niciodata religios, desi se identifica ca fiind evreu.

Pacientul lupta de aproape o viata intreaga cu o epilepsie localizata in lobul temporal din dreapta (TLE). TLE este un tip de epilepsie in care crizele isi au originea in lobul temporal si poate aduce cu sine emotii ciudate, poate scoate la suprafata amintirile vechi sau halucinatii cu voci, muzica, oameni, mirosuri sau gusturi. Aceste experiente pot dura cateva secunde sau chiar cateva minute.

Ca parte a tratamentului sau, medicii i-au spus sa se opreasca din administrarea medicamentelor anticonvulsivante care inhiba arderea rapida si excesiva a neuronilor in timpul crizelor.

"In timp ce statea culcat pe pat, pacientul a ”inghetat” brusc, s-a uitat la tavan timp de cateva minute, afirmand mai tarziu ca a simtit ca Dumnezeu se apropia de el. Apoi a inceput sa scandeze rugaciuni in liniste, si-a cautat kippa lui, si-a pus-o pe cap, scandand rugaciunile tot mai excesiv. Apoi, brusc, a tipat "Tu esti Adonai (numele Dumnezeului ebraic) Dumnezeul!" afirmand mai tarziu ca Dumnezeu i s-a aratat, cerandu-i sa aduca mantuirea poporului lui Israel", relateaza medicii care erau in preajma pacientului.

”Destul de infricosatoare situatia. Pacientul si-a scos electrozii EEG de pe el si a pornit sa colinde spitalul, spunand tuturor pe care ii vedea ca: "Dumnezeu m-a trimis la tine", au notat intr-un raport cercetatorii de la Universitatea Hadassah Hebrew din Israel.

Citeste si:
Monica Bârlădeanu, despre minunile pe care le-a trăit rugându-se la...
Monica Bârlădeanu, despre...

Dupa cum relateaza Neuroskeptic, scanarile cerebrale dezvaluie o activare in banda gamma de jos (30-40 Hz), in cortexul prefrontal stang. In momentul exact al experientei supranaturale s-a activat partea exact opusa a creierului de unde proveneau crizele lui epileptice.

Cei de la revista Epilepsy and Behaviour au sustinut ca pacientul ar fi experimentat "o liuzie religioasa grandioasa si zel misionar in contextul psihozei postcritice (PIP)".

PIP este o complicatie rara, dar severa, care poate urma unui atac de apoplexie, provocand in mod tipic halucinatii vizuale sau auditive, iluzii, paranoia si uneori agresiune, relateaza MEDIAFAX.

”Sigur ca acesta ramane un mister. Nici noi nu stim ce s-a intamplat aici sau ce a declansat activitatea anormala in acea regiune", noteaza revista Neuroskeptic.

Citeste si:
De ce nu și-au vorbit Mihai Trăistariu și Costi Ioniță câțiva ani...
De ce nu și-au vorbit Mihai...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.