Primul scaner de aeronave din lume, Roboscan AERIA,este prezentat, zilele acestea, in premiera mondiala, in cadrul Black Sea Defense and Aerospace –BSDA 2016, expozitie organizata la ROMAERO, fiind tehnologia unica in lume prin care, in doar cateva minute, se poate radiografia fuselajul si aripile.

Intr-o perioada in care problema securitatii aeronautice este una fierbinte la nivel mondial si in care auzim, aproape saptamanal, de amenintari cu bomba la bordul avioanelor ori pe aeroporturi, o echipa de romani prezinta in Capitala, zilele acestea, primul scaner pentru aeronave.

Roboscan AERIA este prezentat, in premiera mondiala, la Black Sea Defense and Aerospace –BSDA 2016. Scanerul a fost adus la stadiul de suta la suta functional saptamana trecuta, cand s-au facut si primele teste pe un avion cu pericol la bord.

“Face radiografii complete ale avioanelor, similar cu cele care se fac pentru bagaje la aeroport. Putem sa facem o radiografie completa a avionului, inclusiv cu fuselajele si cu aripile, in cateva minute, pentru a detecta obiecte ascunse potential periculoase in aeronave, precum arme, bombe sau obiecte de contrabanda”, a declarat Adrian Barzgan, director in cadrul companiei care a dezvoltat scanerul.

Scanerul este unul suta la suta romanesc, fiind inventat si produs de o companie romaneasca. Potrivit reprezentantilor acesteia sunt deja clienti interesati sa foloseasca un astfel de control.

“Suntem in discutii foarte avansate cu mai multe companii aeriene, aeroporturi, companii de securitate, proprietari VIP de aeronave. Costurile sunt intre 3 si 9 milioane de dolari, in functie de dimensiune, dotari, tipul de avion inspectat”, a mai precizat Adrian Barzgan, potrivit MEDIAFAX.

Roboscan AERIA este doar unul dintre produsele de aparare aeronautica, securitate nationala si cibernetica prezentate la cea de a VI-a editie a BSDA.

De miercuri si pana vineri, la ROMAERO in Capitala, sunt prezenti 250 de expozanti din 25 de tari din America, Europa si Asia, dar si nou delegatii militare din Bulgaria, Croatia, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Franta, Georgia, Republica Moldova, Thailanda si Turcia.

Citeste si:
De ce a întors Tavi Colen un avion la sol: Am întrebat dacă am murit
De ce a întors Tavi Colen un...

Practic, aici sunt expuse cele mai noi tehnologii dezvoltate pentru industria de aparare si securitate. Tot ca o premiera, la BSDA este prezentat si un demonstrator al elicopterului de atac AH-1Z Viper.

La expozitie sunt prezenti, cu tehnica, si cei de la Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza, dar si forte ale Ministerului Apararii Natioane. Acestia din urma au avut miercuri zboruri demonstrative cu aeronave ca C-27 Spartan, MiG-21 Lancer, IAR-99 Soim, precum si elicoptere IAR-330 Puma SOCAT.

In cadrul standurilor a fost adus si un sistem integrat mobil de supraveghere al carui proiectant este in discutii cu Politia de Frontiera pentru a implementa astfel de sisteme la granitele tarii.

“Integreaza toata gama de senzori de supraveghere intr-un sistem unitar. Practic, avem un radar de camp care detecteaza tintele pe o raza de 7-8 kilometri, un bloc de senzori care contine o camera de termoviziune si o camera de zi, iar un alt bloc de senzori care contine un telemetru cu laser- toate pe un singur aparat. Anul trecut am dat produsul sa fie testat de Politia de Frontiera iar in momentul de fata ei doresc sa organizeze o licitatie pentru un asemenea sistem, ii intereseaza.”, a sustinut Mihai Jarbu, director tehnic in cadrul companiei care vinde produsul.

Citeste si:
Richard Browning, inventatorul costumului de zbor individual, vine...
Richard Browning,...

Pentru publicul larg, intrarea este libera si se poate face vineri, intre orele 12.00-15.00. Cei care vin sa viziteze pot face insa donatii pentru Asociatia Camarazii, organizatia de caritate a Armatei Romane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.