Conform unui studiu publicat de cercetatorii chinezi, folosind gaurile de vierme pentru calatoria in timp, poate fi demonstrata invaliditatea Principiul incertitudinii al lui Heisenberg.

Acesta este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai faimoase si, probabil, cel mai putin intelese idei din domeniul fizicii. Mai mult decat atat, cu ajutorul solutiilor ecuatiilor referitoare la spatiu si timp, ar putea fi rezolvate unele dintre cele mai dificile probleme din domeniul informaticii, potrivit Descopera.

Gaurile de vierme sunt descrise ca fiind portaluri intre doua locuri diferite din Univers, dar, de asemenea, se presupune ca aceste structuri fac legatura intre doua "timpuri", care pot exista in acelasi timp in spatiul cosmic.

Se crede ca in cazul in care cele doua parti ale unei gauri de vierme ar fi destul de apropiate, ne-am putea opri sa cadem in interiorul unor astfel de structuri si am putea calatori in timp. Aceasta posibilitate a fost denumita de specialisti "curba temporala inchisa", insa nu este pe deplin acceptata in lumea stiintifica, deoarece, in incercarea de a o intelege, cercetatorii au intampinat numeroase probleme de logica.

De exemplu, daca ne oprim sa sarim intr-o gaura de vierme, atunci cum putem sari in asa fel incat sa ajungem pe partea cealalta si sa fim in doua locuri in acelasi timp?

Pentru a clarifica toate aceste problemele legate de existenta curbelor temporale inchise, expertii chinezi au venit cu o alternativa denumita "curba temporala deschisa". Conform specialistilor, acestea ne-ar permite sa calatorim in timp, insa este nevoie ca in Univers sa existe gauri de vierme suficient de departate, care, indiferent de ce am face, ne-ar atrage in interiorul lor. In cazul unor astfel de structuri, am avea sansa sa fim in doua locuri in acelasi timp, insa nu am avea sansa de a ne intalni cu noi insine.

In incercarea de a afla daca curbele temporale inchise ar putea functiona in mod asemanator cu cele temporale deschise, o echipa de fizicieni, condusa de Mile Gu (cercetator in cadrul Universitatii Tsinghua din Beijing), a studiat posibilitatea folosirii celor dintai pentru a masura particule, cu o precizie infinita. In mecanica cuantica, toate masuratorile de acest tip sunt limitate de Principiul incertitudinii al lui Heisenberg, care impune o limita fundamentala cu privire la informatiile pe care le putem avea despre o particula.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Echipa de cercetatori chinezi a aratat insa ca daca se profita de modul in care particulele pot fi sincronizate intre ele inainte de a intra intr-o curba temporala inchisa, toate particulele vor iesi aliniate in partea cealalta parte a gaurii de vierme. Heisenberg spunea ca particulele nu pot fi masurate cu precizie nelimitata, insa daca echipa chineza de cercetare ar reusi sa masoare fiecare particula in parte, atunci aceasta limita fundamentala ar fi depasita.

Specialistii au mers chiar si mai departe, aratand ca principiile dupa care functioneaza curbele temporale ar putea fi folosite pentru construirea unor computere mai eficiente chiar si decat cele cuantice. Unele dintre cele mai importante obstacole pe care cercetatorii le vor intampina in acest sens se refera la faptul ca trebuie sa gaseasca toate rezultatele posibile ale calculelor efectuate cu ajutorul sistemelor, sa identifice care dintre acestea este cel mai eficient si sa spere ca pot exista rezultate chiar si mai bune, precizeaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Bacalaureat 2022. Elevii susțin proba la alegere
Bacalaureat 2022. Elevii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.