Cercetatorii de la Georgetown University Medical Center au realizat un studiu, publicat in American Journal of Stem Cells, care arata ca exista o legatura intre defectele din nastere si varsta tatalui, consumul de alcool si factorii de mediu, potrivit CSID.

Acestia afirma ca defectele la nastere sunt rezultatul unor alteratii epigenetice care au potentialul de a afecta multiple generatii.

Studiul publicat in American Journal of Stem Cells sugereaza ca ambii parinti contribuie la starea de sanatate a copilului, o concluzie pe care stiinta abia acum incepe sa o demonstreze.

"Stim ca mediul psihologic, hormonal si nutritional pe care il ofera mama altereaza structura organelor si genele copilului, dar studiile noastre arata ca acelasi lucru este valabil si in cazul tatilor – stilul de viata sau varsta se reflecta in moleculele care controleaza functiile genelor. In acest mod, tatal afecteaza nu doar propriul copil, dar si generatiile viitoare", a explicat Joanna Kitlinska, profesor asociat in biochimie si biologie moleculara la Universitatea din Georgetown.

"De exemplu, un nou nascut poate fi diagnosticat cu sindromul alcoolismului fetal chiar daca mama nu a consumat nicioadata alcool. Aproape 75% dintre copiii care sufera de acest sindrom au tatii alcoolici, fapt ce sugereaza ca astfel de probleme afecteaza si copilul", explica Kitlinska.

Studiul a pornit multiple cercetari care au analizat legatura dintre tati si materialul epigenetic ereditar, scrie MEDIAFAX.

Conform CSID, in urma acestei analize s-a aratatat ca:

  • Varsta inaintata a tatalui este corelata cu procente mai mari de schizofrenie, autism si defecte la nastere;
  • O dieta sanatoasa a tatalui in perioada de adolescenta a fost asociata cu riscuri mai mici de boli cardiovasculare atat la copii, cat si la nepoti;
  • Obezitatea tatalui este asociata cu diabet si obezitate si in cazul copiilor;
  • Perioadele de stres psihologic intens sunt corelate cu posibile defecte la nastere la copil;
  • Consumul de alcool conduce la o greutate mai mica la nastere si probleme ale functie cognitive.
Citeste si:
Roxana Dobre, marcată de pierderea tatălui său. Soția lui Florin...
Roxana Dobre, marcată de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.