Incredibil 6 Mai 2016 11:28
O echipa de cercetatori din cadrul Yale University (New Haven, Connecticut), SUA, a realizat un studiu, publicat in revista Psychological Science, in care a incercat sa demonstreze daca liberul arbitru exista cu adevarat, scrie Descopera.

In acest sens, specialistii au realizat un experiment, in cadrul caruia le-au cerut participantilor sa anticipeze cand o anumita culoare le-ar putea aparea in fata. Cercetatorii au descoperit astfel ca previziunile indivizilor au fost mai precise atunci cand au observat imaginile doar pentru o fractiune de secunda si nu atunci cand au avut mai mult timp pentru a face ceea ce li s-a cerut.

Cercetarea a constat in doua teste separate. In cadrul primei analize au fost folosite cinci cercuri albe, dintre care unul capata culoarea rosie, in anumite momente. Cei 25 de participanti au fost rugati sa prezica care dintre cercuri s-ar fi putut transforma in mod aleatoriu, sa analizeze individual acest proces, dupa care sa astepte cateva minute. Dupa ce unul dintre cercuri devenea rosu, participantii trebuiau sa inregistreze acest lucru apasand o tasta, chiar daca dadeau rezultatul corect sau incorect sau chiar daca nu se puteau incadra in timpul alocat.

La finalul testului, s-a dovedit ca numai 20% dintre presupuneri au fost corecte. Cu toate acestea, atunci cand limita de timp a fost redusa la o fractiune de secunda, precizia participantilor a crescut la peste 30 la suta, relateaza Descopera.

Cel de-al doilea test, la care au participat, in plus, inca 25 de adulti tineri, a fost asemanator cu primul experiment. Participantii au trebuit sa prevada daca un cerc proiectat anterior are aceeasi culoare ca cea a unuia infatisat dupa aceea. Indivizii au avut o sansa de 50 la suta sa obtina rezultatul corect, de fiecare data. La fel ca si data trecuta, atunci cand intarzierea de timp a fost de numai o fractiune de secunda, precizia de predictie a crescut, de data aceasta in jurul valorii de 62%, scrie MEDIAFAX.

Motivul pentru care precizia participantilor a crescut este ca, pe o scara de timp foarte scurta, indivizii au vazut cum cercul isi schimba culoarea, dar numai in subconstient, deoarece ei nu stiau, de fapt, acest lucru. In ambele experimente, subiectii au crezut ca faceau alegeri mentale, inainte ca raspunsul lor sa apara pe ecranul computerelor.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

Una dintre interpretarile pe care oamenii de stiinta o dau rezultatelor obitinute se refera la faptul ca, atunci cand oamenii sunt nevoiti sa ia o decizie imediata, nu au timp sa reflecte in mod constient la alegere. Prin luarea unei decizii anticipate, se actioneaza, de fapt, la comanda propriului subconstient, desi, in tot acel timp, oamenii sunt siguri ca au facut o alegere constienta.

Drept urmare, cercetatorii concluzioneaza ca liberul arbitru ar putea fi numai o iluzie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.