Noi concepte – atentia si constientizarea – se considera ca joaca un rol deosebit de important in procesul plictiselii, astfel, orientarea atentiei catre starile interne si satisfacerea acestora este cheia catre alungarea starii de plictiseala si reechilibrarea starii noastre de spirit.

Psihologul german Theodor Lipps a propus una dintre cele mai vechi definitii in 1903: "Plictiseala este un sentiment de insatisfactie care rezulta dintr-un conflict intre nevoia de activitate intensa mentala si lipsa de incitare la ea sau incapacitatea de a fi incitat".

O alta definitie mai recenta, oferita de catre oamenii de stiinta cu privire la plictiseala sumarizeaza faptul ca plictiseala este de fapt o dorinta de a actiona/de a realiza ceva anume, fara ca individul sa cunoasca sigur ceea ce cauta, asteptand de la lumea din jurul sau ajutor in rezolvarea acestei probleme sau doar asteptand sa treaca.

Studiul condus de cercetatorul John Eastwood in cadrul Universitatii York din Ontario, Canada, defineste plictiseala drept "o stare aversiva de dorinta, dar imposibilitatea de angajare in activitati satisfacatoare", lucru care izvoraste din atentia acordata esecurilor anterioare, captivate in retelele neuronale ale creierului.

Exista o serie de explicatii pentru plictiseala. Acest lucru, de fapt, este o parte a problemei - suntem suprastimulati si asaltati cu o varietate de informatii. Cu cat suntem mai afectati de distractori, cu atat mai mult vom avea nevoie de divertisment, in scopul de a ne simti satisfacuti. Stimulii care ne suprasolicita si au drept consecinta pierderea atentiei si concentrarii, conduc, in final, spre o stare acuta de plictiseala.

Conform Dr. Irving Biederman, un neurocercetator al Universitatii din California, realizarea sarcinilor care ne aduc placere, elibereaza opioide la nivelul creierului, ceea ce are acelasi efect precum drogurile – o stare de euforie. Cu toate acestea, in momentul in care sarcina respectiva este realizata pe termen indelungat sau de mai multe ori, neurotransmitatorii paseaza sarcina de la unul la altul, secretia de opioide nemaiavand loc, motiv pentru care, se instaureaza ceea ce se numeste plictiseala.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Descoperirile detaliate in revista Perspectives on Psychological Science au concluzionat urmatoarele lucruri: intr-un sondaj de mari proportii realizat cu ajutorul elevilor de liceu, in peste 26 de state americane in anul 2007 a fost raportat faptul ca doi din trei elevi s-au plictisit in clasa de curs in fiecare zi. Un studiu din 2003 a constatat faptul ca 91 la suta din tinerii americani chestionati au spus ca au experimentat plictiseala, conform cercetatorului Eastwood si a colegilor sai.

Atentia si constientizarea, cu toate acestea, par a fi cheia pentru aceasta stare fara rost. Noua revizuire sugereaza faptul ca ne plictisim atunci cand avem dificultati in a acorda atentie informatiilor interne, cum ar fi gandurile sau sentimentele, sau stimulilor externi necesari pentru a lua parte la o activitate satisfacatoare. De asemenea, noile cercetari concluzioneaza faptul ca plictiseala se manifesta prin constientizarea faptului ca avem dificultati in acordarea atentiei si blamarea mediului inconjurator pentru starea noastra („Aceasta sarcina este plictisitoare” sau „Nu este nimic de facut”).

Citeste si:
Oana Roman, despre starea de sănătate a mamei sale. Cum se mai...
Oana Roman, despre starea de...

Plictiseala este o stare normala de spirit, care intervine ca urmare a unor procese fiziologice care se petrec la nivelul fiecarui individ. Ceea ce este foarte important de stiut, este faptul ca este foarte bine sa facem orice fel de activitate, care ne poate scoate din rutina, de exemplu o plimbare in parc sau descoperirea unei noi carti fascinante, dar nicidecum petrecutul timpului in fata televizorului sau pe internet nu vor fi de ajutor in combaterea starii de plictiseala, relateaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.