Intr-o scrisoare deschisa, un grup de cercetatori din domeniul Inteligentei Articiale au avertizat ca tehnologia a ajuns la un punct critic cand dezvoltarea Sistemelor Letale Autonome de Armament (LAWS) a fost fezabila in termeni de cativa ani, nu de decenii.

Folosind o tehnologie de recunoastere a fetelor, robotii vor putea identifica si omori comandantii de top ai ISIS, decapitand organizatia, si nu numai.

Destul de multi oameni, inclusiv experti in domeniul inteligentei artificiale, care cunosc cel mai mult despre tehnologia necesara, considera ca acest domeniu al roboticii militare trebuie limitat, insa. Spre deosebire de armele nucleare, astfel de sisteme ar putea fi produse in masa cu costuri putine, devenind "Kalasnikovul de maine".

"Va fi doar o chestiune de timp pana cand acestea vor aparea pe piata neagra si astfel in mainile teroristilor, dictatorilor care doresc sa controleze populatia sau in mainile dictatorilor militari, care doresc sa savarseasca purificare etnica", au notat membrii grupului in scrisoarea dechisa.

"Inceperea unei curse militare in ceea ce priveste armele cu inteligenta artificiala este o idee proasta si ar trebui prevenita printr-o interdictie asupra armelor ofensive autonome, dincolo de controlul uman semnificativ", se precizeaza in scrisoare.

La inceputul acestei luni, Organizatia Natiunilor Unite a organizat o noua runda de discutii la Geneva, intre 94 de puteri militare, cu scopul de a elabora un acord international care restrictioneaza utilizarea acestui tip de arme.

Argumentul principal este unul moral: faptul ca robotilor li se ofera permisiunea de a omori oameni si calca peste o linie rosie care nu ar trebui traversata.

Jody Williams, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, pentru campania impotriva minelor, si purtator de cuvant al Campaniei de oprire a Robotilor Killeri, descrie armele autonome ca fiind mai inspaimantatoare decat armele nucleare.

"Incotro se indreapta omenirea, daca unii oameni considera corect ca decizia de viata si de moarte sa fie cedata unor masini?", a intrebat Williams.

Robotii (cu autonomie limitata) sunt deja instalati pe campul de lupta in domenii precum cele de eliminare a bombelor, curatare si in sistemele antiracheta, dar se crede ca aceste arii vor fi extinse.

Citeste si:
Anamaria Prodan, scrisoare emoționantă pentru mama sa: „Îmi e atât...
Anamaria Prodan, scrisoare...

Centrul pentru o Noua Securitate Americana estimeaza ca sumele cheltuite la nivel global in dezvoltarea robotilor militari vor ajunge la 7,5 miliarde de dolari pe an, pana in 2018, comparativ cu cele 43 de miliarde prognozate pentru a fi cheltuite pentru robotii comerciali si industriali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.