Reactorul numarul 4 al Centralei nucleare de la Cernobil a explodat pe 26 aprilie 1986. Accidentul nuclear produs in acea noapte este considerat cel mai grav din istorie.

Ziua de 26 aprilie a ramas in istorie ca fiind ziua in care reactorul numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobil a produs prin explozia sa cea mai mare tragedie nucleara din istoria omenii, tragedie care inca genereaza riscuri pentru populatie si mediu.

Cum s-a produs explozia

Intre ani 1984 si 1985, inginerii de la Cernobil supun reactoarele centralei unor teste pentru a le verifica durabilitatea. Rezultatele acestor teste scot la iveala faptul ca voltajul generatorului nu este unul corespunzator, prin urmare se incearca aducerea de imbunatatiri acestui sistem. In aprilie 1986 se decide repetarea testelor.

25 aprilie 1896 - Dimineata

Echipajul incepe pregatirile, iar reactorul urmeaza sa fie setat sa functioneze de la 50% la 25% din capacitatea sa. Moscova nu aproba insa inceperea testului si el este amanat pentru cateva ore.

25 aprilie 1986 - Ora 23.00

Echipa de ingineri de la Cernobil primeste unda verde din partea Kremlinului si testul incepe.

26 aprilie 1986 - Ora 01:23:04

Incepe testul si inginerii fac deja prima greseala. Unul dintre operatori uita sa reseteze aparatul care regleaza capacitatea de functionare a reactorului. Nivelul de producere a energiei scade dramatic, la doar 1%. Inginerii decid sa readuca treptat nivelul de productie a energiei spre valorile dorite, insa o alta eroare se produsese. In momentul inceperii testului tijele de control au fost indepartate, iar ca solutie de urgenta, la situatia cu care se confruntau, inginerii decid introducerea acestora simultan in reactor. Procedura aceasta provoaca o crestere puternica a nivelului energetic.

26 aprilie 1986 - Ora 01:23:59

Reactorul numarul 4 scapa de sub control si are loc o explozie violenta. Acoperisul, greu de 1.000 de tone, este aruncat in aer si peste 190 de tone de substante radioactive ajung la peste 1.000 de metri in atmosfera. Norul de precipitatii radioactive traverseaza Ucraina, Belaru si Rusia, ajungand pana in peninsula Scandinava, Polonia, Cehoslovacia, Austria si sudul Germaniei.
Citeste si:
Cauza exploziei de la Călimănești. CNAIR: „Se dovedește că meseria...
Cauza exploziei de la...


Sursa schite, world-nuclear.org.

27 aprilie

La mai bine de 24 de ore de la dezastru Moscova raporteaza un incident minor la reactorul numarul 4 de la Cernobil. In tot acest timp, reactorul continua sa emita radiatii ucigase.

28 aprilie

Kievul decide evacuarea locuitorilor din Pripiat, aproximativ 50.000, o localitate sitauta la un kilometru si jumatate distanta de centrala .

29 aprilie

Norul radioactiv traverseaza Europa si ajunge deasupra Ungariei, de unde trece pe deasupra Romaniei, Greciei, Bulgariei si Turciei. Sursa cronologie, Digi24.

Regimul Ceausescu a decis sa pastreze discretia

Chiar daca incidentul petrecut pe data de 26 aprilie a fost unul catastrofal, conducatorii romani au fost ocupati cu pregatirile festivitatilor ce urmau sa aiba loc pe data de 1 mai. Populatia nu a fost avertizata de faptul ca trebuie sa se protejeze, iar date privind nivelul urias al radiatiilor au fost pastrate secrete in arhivele Securitatii. Cei de la Digi24 au studiat in premiera aceste rapoarte. Sute de pagini de rapoarte au scris ofiterii fostei Securitati in primele saptamani de dupa tragedia de la Cernobil. Erau informatii care ajungeau doar la liderii Partidului Comunist Roman, nu si la oamenii obisnuiti.
Citeste si:
S-au depistat scurgeri de deșeuri radioactive, toxice pentru...
S-au depistat scurgeri de...

„In randul locuitorilor judetului nostru se inregistreaza comentarii pe marginea evenimentului de la Cernobil, care reflecta ingrijorarea acestora pentru sanatatea populatiei, in special a copiilor.(...) Se continua actiunea inceputa pe 02 mai de administrare a dozei stabilita de iodura de potasiu”, scria seful Securitatii Constanta la 3 mai 1986.

In Romania, adevarul a fost ascuns pana la sfarsitul lunii mai. Medicii au impartit pastile cu iod, dar nu au stiut oficial de ce. Nimanui nu i s-a recomandat sa stea in casa in zilele in care tara era traversata de norul radioactiv. Mai mult, 2 mai era sarbatorita ca Zi a Tineretului, iar statiunile de la mare erau pline de studenti si elevi. Masuratorile specialistilor din data de 2 mai 1986 arata ca nivelul radiatiilor din apa marii era de 20 de ori mai mare fata de limita maxima admisa.

Citeste si:
Vladimir Kliciko avertizează asupra unei catastrofe mai mari decât...
Vladimir Kliciko avertizează...

Urmarile exploziei de la Cernobil vor genera riscuri inca 3.000 de ani

Zona din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobil va continua sa fie contaminata in urmatorii cel putin 3.000 de ani, afirma experti internationali, la 30 de ani de la cel mai mare accident nuclear din istorie. Acesta a provocat pe loc moartea a 31 de persoane, dar numarul total al victimelor ar putea fi intre cateva sute de mii si milioane, noteaza experti citati de presa internationala.

Deflagratia a poluat atmosfera cu zece tone de materiale radioactive. Zona din jurul orasului Pripiat, in nordul Ucrainei, este izolata de 30 de ani, iar specialistii avertizeaza ca efectele radiologice extrem de grave vor continua in urmatorii 3.000 de ani.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), aproximativ 4.000 de oameni au murit din cauza efectelor radioactive directe ale dezastrului nuclear. Altii experti dezvaluie ca bilantul este mult mai mare. "La nivel mondial, au murit 1,44 milioane de oameni", afirma Aleksei Iablokov, fost consilier pentru mediu al presedintelui rus Boris Eltin, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
România va avea primul mini-reactor din UE. Riscul unui nou Cernobîl
România va avea primul...

Fizicianul belarus Georgi Lepin, vicepresedintele Asociatiei membrilor echipei de interventie de la Cernobil, afirma ca 13.000 de persoane implicate in lucrarile de izolare a reactorului au murit, iar alte 70.000 s-au imbolnavit grav, conform ziarului american Miami Herald.

Un studiu al Natiunilor Unite releva ca "aproximativ cinci milioane de oameni" afectati de contaminarea radioactiva locuiesc in Ucraina, Belarus si Rusia. "Reactorul numarul 4 a devenit practic, in mod neplanificat, depozit pentru deseuri radioactive. Un astfel de loc pentru stocare reprezinta un pericol cel putin 3.000 de ani. Acest lucru inseamna ca zona din jurul fostei centrale Cernobil va putea fi locuita abia in anul 4986", noteaza publicatia Miami Herald.

Insa Detlef Appel, specialist in geologie si directorul companiei germane PanGeo, avertizeaza ca deseurile nucleare genereaza riscuri aproximativ un milion de ani.

Noul sarcofag, 2.000 de tone

Lucrarile de asamblare a unui nou sarcofag la centrala Cernobil (New Safe Confinement – NSC), menit sa reduca amenintarea radioactivitatii, au fost incepute pe 26 aprilie 2012. Constructia noului sarcofag la reactorul IV de la Centrala Atomoelectrica Cernobil are o inaltime de 108 metri si o masa de 20.000 de tone. Initial, ea ar fi trebuit finalizata pana la jumatatea anului 2015, insa problemele de finantare au dus la o amanare pana in 2017 a termenului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.