Cercetatorii din cadrul Universitatii din Tokyo au inventat cel mai subtire display flexibil din lume, cu o grosime de numai 3 micrometri, ceea ce inseamna ca este de 13 ori mai subtire decat un fir de par uman, potrivit Descopera.

Dispozitivul a fost proiectat pentru a fi aplicat pe piele, transformand, practic, intreg corpul uman intr-un ecran LED mobil.

Display-ul este superior fata de cele inventate pana in momentul de fata. Atunci cand este pus in functiune, el produce mai putina caldura fata de dispozitivele precedente, utilizeaza mai putina energie in comparatie cu acestea si este mult mai rezistent, in comparatie cu alte sisteme similare.

Conform Descopera, o alta caracteristica importanta a noului dispozitiv este faptul ca poate functiona timp de mai multe zile, fara sa fie alimentat cu energie electrica. Acest lucru este posibil datorita inserarii in materialul din care este fabricat display-ul a unei pelicule protectoare denumita "strat de pasivizare". Aceasta are rolul de a nu permite distrugerea componentelor in timpul flexiunii mainii si, mai mult decat atat, protejeaza dispozitivul impotriva infiltrarii oxigenului sau a vaporilor de apa.

Display-ul este prevazut cu un tip special de LED-uri, denumit PLED ("polymer light-emitting diodes"). Acestea sunt, de fapt, niste straturi micrometrice de polimer, care, atunci cand sunt expuse impulsurilor electrice, incep sa produca lumina, scrie MEDIAFAX.

Oamenii de stiinta japonezi spera ca inventia lor sa inlocuiasca in viitor produse precum smartwatch-urile sau dispozitivele de monitorizare a activitatii fizice. Mai mult decat atat, display-urile pot fi folosite in domeniul medicinei, pentru a afisa nivelul pulsului sau al oxigenului din sangele pacientilor.

"Muncitorii vor putea sa realizeze planuri sau diagrame direct pe pielea lor, fara a mai fi nevoiti sa foloseasca dispozitive masive", a declarat Takao Someya, unul dintre membrii echipei de cercetare, pentru publicatia New Scientist.

Citeste si:
Facturile mari la curent au speriat până și autoritățile. La...
Facturile mari la curent au...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.