Potrivit unui nou studiu, publicat in revista Open Heart, atunci cand o persoana cunoscuta moare, stresul psihologic sever poate duce la cresterea riscului de probleme cardiovasculare, in special batai neregulate ale inimii, conditie ce poate dura chiar si un an, relateaza IFLScience.com.

Riscul este in special ridicat la persoanele tinere care experimenteaza moartea neprevazuta a cuiva drag.

Evenimentele stresante au fost corelate cu un risc crescut de boli cardiovasculare cronice, precum infarctul miocardic. In timpul unei aritmii la nivelul inimii, aceasta bate prea tare, prea incet sau neregulat, toate aceste anomalii reprezentand factori de risc, putand provoca un accident vascular cerebral sau insuficienta cardiaca.

O echipa de cercetatori condusa de Simon Graff de la Universitatea Aarhus, din Danemarca, a folosit datele de la Danish National Patient Register/ Registrul National al Pacientilor pentru a cerceta 88.612 de cazuri cu diagnosticul de fibrilatie atriala, identificate in perioada 1995 - 2014.

De asemenea, specialistii au ales aleatoriu 10 controale care se potriveau cu varsta si sexul fiecarui subiect, pentru un total de 886.120 de controale, scrie MEDIAFAX.

Decesul partenerului a fost prezent in 17.478 de cazuri si 168.940 de controale, fiind asociat cu un risc crescut temporar de fibrilatie arteriala. Acesta a fost cazul, in special, pentru persoanele sub 60 de ani al caror partener era relativ sanatos inainte de deces, moartea acestuia fiind surprinzatoare.

Riscul de fibrilatie arteriala era mai crescut in primele 8 - 14 zile dupa deces, dimininuandu-se treptat, dar nu definitv. Un an mai tarziu, riscul ajungea la acelasi nivel ca al persoanelor al caror partener era in viata.

"Pierderea persoanei iubite este un eveniment devastator in viata oricui, dar efectul poate fi si mai rau daca decesul este inopinat sau prematur. Cercetarea noastra a aratat modul in care stresul emotional poate avea un efect advers asupra inimii - un risc crescut de a dezvolta fibrilatie arteriala", a declarat Maureen Talbot, de la Fundatia Britanica Heart.

Citeste si:
Roxana Dobre, marcată de pierderea tatălui său. Soția lui Florin...
Roxana Dobre, marcată de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.