Oamenii de stiinta au incercat in permanenta sa inoveze si sa contribuie la progresul civilizatiei noastre. Doar ca uneori, din dorinta exagerata a unora, au avut loc diverse experimente care aveau puterea de a schimba lumea in rau si de ce nu, puteau chiar sa distruga planeta.

Starfish Prime

Starfish Prime a fost numele proiectului care a detonat o incarcatura nucleara in spatiu pe data de 9 iulie 1962. Experimentul, realizat in timpul Razboiului Rece de catre americani, avea menirea de a ajuta cercetatorii sa determine cum se propaga unda de soc nucleara la mare altitudine. Bomba a fost detonata la 400 de km deasupra Oceanului Pacific si a fost de 100 de ori mai puternica decat cea de la Hiroshima. Explozia a avut un impact mult mai mare decat se preconizase, iar oamenii de stiinta s-au temut ca aceasta ar fi putut altera campul geomagnetic al Terrei, facand astfel Pamantul vulnerabil in fata razelor cosmice. Acestea fac ca nivelul de radiatii sa creasca, punand in pericol flora si fauna planetei.

Speriati de efectele potentiale pe care le pot avea astfel de experimente, in 1967 s-a semnat un tratat intre Occident si URSS care interzicea detonarea de arme nucleare in spatiul cosmic.

Bacteria "Super-Pseudomonas"

Deversarile petroliere sunt inca, din pacate, o mare problema cu care se confrunta omenirea. Din dorinta de a diminua efectele unei deversari, cercetatorul Ananda Mohan Chakrabarty a modificat genetic in laborator o noua specie de bacterie care sa se hraneasca cu petrol, descompunand acest compus chimic, reducand astfel impactul negativ pe care titeiul l-ar fi avut asupra mediului.

Testele au demonstrat faptul ca aceasta noua bacterie "Super-Pseudomonas" este extrem de eficienta, reusind sa descompuna petrolul de pana la 100 de ori mai rapid decat in conditii normale. Cu toate acestea, bacteria nu a parasit niciodata laboratorul. Pseudomonas, bacteria initiala de la care s-a pornit modificarea genetica este una foarte raspandita in solurile de pe planeta noastra, iar oamenii de stiinta s-au temut ca odata eliberata noua constructie celulara, cele doua tipuri de bacterii pot da nastere unui nou compus, care sa devina incontrolabil.

Craterul din Kola

Craterul din regiunea Kola din Rusia a fost un experiment realizat de Uniunea Sovietica, in incercarea de a ajunge la miezul Pamantului. In ciuda eforturilor uriase, gaura a atins doar 12 km in adancime, mai putin de 0.2% din distanta de la scoarta terestra catre centru. Chiar daca experimentul a fost unul fara succes, acesta a afectat echilibrul seismic din zona, fiind demonstrat ulterior ca o continuare a forarii ar fi dus la declansarea unor cutremure si a unor eruptii vulcanice puternice. Experimentul a fost oprit in 1992 din cauza faptului ca temperatura la care erau facute lucrarile atingea 300 de grade Celsius, iar utilajele nu mai puteau functiona.
Citeste si:
8 descoperiri recente in medicina, ciudate si rare, care te vor uimi
8 descoperiri recente in...
Disparitia orezului si a graului
In timpul Razboiului Rece, armata Statelor Unite a facut experimente militare (1951-1969) cu ciuperca Magnaporthe Grisea. Aceasta ar fi avut posibilitatea sa distruga doua tipuri de culturi agricole, cea de grau si cea de orez, o sursa de hrana pentru 40% din populatia Terrei, de la acel moment. Cum deja ciuperca era responsabila pentru distrugerea sursei de hrana pentru aproximativ 60 de milioane de persoane, o epidemie provocata ar fi fost una devastatoare pentru foarte multa lume.

In 1942 o epidemie a lovit culturile din Bengal, o regiune din nord-estul Indiei, cauzand moartea a peste 2 milioane de persoane. O astfel de epidemie la o scara mai mare poate cauza o foamete care sa afecteze pana la 3 miliarde de persoane, deoarece odata atinse de ciuperca, atat graul cat si orezul nu mai au sanse de vindecare. Statele Unite au afirmat ca in 1973 au distrus orice urma a ciupercii Magnaporthe Grisea, care se afla in laborator.

Citeste si:
Machiajul face minuni! 7 persoane banale transformate total prin...
Machiajul face minuni! 7...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.