Un nou studiu indica faptul ca persoanele cu simptome de schizofrenie se pot gadila singuri pe sine, datorita intreruperii unor procese cognitive care fac distinctia intre actiunile proprii si cele ale altor persoane, relateaza Descopera.

Studiul publicat in revista Consciousness and Cognition se bazeaza pe lucrarile anterioare, care indica faptul ca autostimularea somatosenzoriala este perceputa cu o intensitate mai mare de oamenii cu schizofrenie.

In mod normal, rezultatele atingerilor generate de propria persoana sunt prelucrate cu o intensitate mai mica decat senzatiile generate de mediile externe. Acest lucru conduce la o serie de avantaje de adaptare, care ne permit sa nu ne speriem de fiecare data cand ne atingem o parte a propriului corpului asa cum se intampla atunci cand cineva ne atinge in mod neasteptat. Ramanem atenti la indicii din mediul extern, potrivit Descopera.

Acest proces se considera a fi afectat la persoanele cu schizofrenie, motiv pentru care cei care sufera de aceasta afectiune confunda de multe ori propria lor vointa cu cea a unui agent extern. De exemplu, persoanele schizofrenice pot percepe propriile ganduri interne ca fiind vocea cuiva, care-i ofera o instructiune. O caracteristica comuna a schizofreniei severe este, prin urmare, senzatia de lipsa a controlului asupra propriei vieti si un sentiment ca persoana este manipulata de catre alte persoane sau alte forte.

Aceasta incapacitate de a distinge natura impulsurilor a condus cercetatorii la ipoteza ca persoanele cu simptome asemanatoare cu cele de schizofrenie ar avea posibilitatea de a se gadila singuri. Pentru a testa acest lucru, specialistii au recrutat voluntari non-schizofrenici, care au fost apoi analizati pentru a determina daca au sau nu trasaturi "schizotipale", scrie MEDIAFAX.

Schizotipia se refera la o colectie de caracteristici de personalitate care se aseamana cu anumite aspecte ale schizofreniei si pot fi detectate in diferite grade la personele care nu sufera de aceasta afectiune. Una dintre aceste caracteristici este sentimentul pe care psihologii il numesc "experienta pasivitatii”, care se traduce ca fiind "o senzatie ca si cum ai fi un robot sau un zombie fara vointa proprie", noteaza cercetatorii.

Dupa ce au terminat de completat un chestionar conceput pentru a dezvalui severitatea trasaturilor lor schizotipale, participantii au fost apoi gadilati de cercetatori cu ajutorul unei pene, iar dupa acest lucru, li s-a cerut sa se gadile singuri cu aceeasi pana.

Citeste si:
Peste 100 de gene asociate cu un risc ridicat de schizofrenie,...
Peste 100 de gene asociate cu...

Rezultatele au aratat ca persoanele cu trasaturi schizotipale mai puternice au considerat sarcina de auto gadilare mai "gadilicioasa" decat restul participantilor.

Acest lucru, la randul sau, poate fi un indiciu al unei deficiente mai largi la depistarea diferentelor intre senzatiile auto-produse si cele produse din exterior.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.