Cercetarile recente au descoperit modul fundamental prin care bacteriile din intestine ajuta la mentinerea sanatatii mintale si fizice, acestea afectand totul, de la apetit pana la starea de spirit a individului, scrie Descopera.

Un nou studiu sugereaza ca bacteriile intestinale ar putea juca un rol special in protejarea creierului de noi leziuni. Efectuand experimente cu soarecii de laborator, cercetatorii au constatat ca anumite tipuri de microbi intestinali pot ajuta la reducerea severitatii accidentului vascular cerebral.

"Experimentul nostru arata o noua relatie intre creier si intestine", a declarat Josef Anrather, neurolog la Feil Family Brain si Institutul de Cercetare Mind, de la Universitatea Cornell.

Potrivit Descopera, Anrather si colegii sai au analizat doua grupuri de soareci. Un grup primea o combinatie de antibiotice care optimizau microflora intestinala, iar celalalt grup a actionat ca un grup de control, fara modificari in microflora intestinala pe tot parcursul experimentului.

La doua saptamani dupa ce grupul a inceput sa primeasca antibiotice, oamenii de stiinta au provocat un accident vascular cerebral ischemic la indivizii din ambele grupuri. Acest tip de accident vascular cerebral este una dintre cele mai comune forme de accident vascular cerebral, cauzat de obicei atunci cand un vas obstructionat impiedica sangele sa ajunga la creier.

In experiment, animalele care au fost tratate cu antibiotice si au suportat accidentul vascular cerebral, au suferit leziuni cerebrale cu o severitate de aproximativ 60% mai slaba decat grupul de control.

Desi cercetatorii nu inteleg pe deplin mecanismul, ei considera ca celulele sistemului imunitar pot proteja creierul prin reducerea impactului inflamatiei si a altor procese distructive.

"Una dintre cele mai surprinzatoare constatari a fost ca sistemul imunitar a facut accidentul vascular cerebral mai mic prin dirijarea raspunsului din afara creierului, ca un dirijor care nu canta el insusi, ci instruieste pe ceilalti, in cele din urma creand muzica", a declarat Costantino Iadecolas, unul din membrii echipei.

Un factor care, in special, justifica investigatiile suplimentare ale componentelor bacteriene sunt parghiile sistemul imunitar care protejeaza creierul impotriva daunelor, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Importanța vizierelor de protecție pentru siguranța angajaților
Importanța vizierelor de...

Rezultatele sugereaza ca microflora nu interactioneaza chimic cu creierul, dar influenteaza celulele imune pentru a sustine supravietuirea neuronala. Aceste celule ale sistemului imunitar ajung spre meninge, care este invelisul exterior al creierului, si stimuleaza un raspuns pentru a atenua consecintele accidentelor vasculare cerebrale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.