Un studiu realizat de o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Danemarcei de Sud, sugereaza faptul ca materia intunecata nu este, de fapt, formata din particule masive slab interactive, ci din corpusculi care au o masa mai mare de 10 miliarde de ori decat cea a protonilor, scrie Descopera.

Se estimeaza ca materia intunecata constituie cinci sesimi din totalul materiei regasite in Univers. Desi este prezenta intr-un procent atat de mare, nici pana acum lumea stiintifica nu i-a putut descifra misterul.

Cu toate acestea, au existat presupuneri conform carora activitatea acestei structuri ar produce efecte distructive. Pana de curand, acestea nu au putut fi demonstrate in mod direct, insa acest studiu sugereaza faptul ca particulele subatomice ale materiei intunecate au o densitate atat de mare, incat exista sansa ca ele sa se transforme in gauri negre, potrivit Descopera.

Se presupune ca materia intunecata este formata din particule care au aceeasi masa cu cea a protonilor, insa interactioneaza mult mai slab cu materia decat o fac acestia. Pana acum, corpusculii considerati a avea cele mai mari sanse de a face parte din structura materiei intunecate sunt particulele masive slab interactive. Conform ipotezelor emise pana in acest moment, acestea ar avea o masa de 100 de ori mai mare decat cea a protonilor, scrie MEDIAFAX.

Conform expertilor danezi, o particula subatomica avand o masa atat de mare sugereaza faptul ca ea s-ar putea transforma intr-o gaura neagra miniaturala. De asemenea, specialistii au aratat in studiul lor ca un astfel de corpuscul, denumit "materie intunecata interactiva de tip Plank", ar fi aparut initial in primele momente de la declansarea Big Bang-ului.

Prima ipoteza privind existenta materiei intunecate a fost formulata de astronomul olandez Jacobus Kapteyn, in anul 1922.

Cercetarile privind structura noii particule descoperite de cercetatori continua si in momentul de fata. Drept urmare, oamenii de stiinta nu pot da, deocamdata, un raspuns clar privind originea materiei intunecate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.