Japonezii au un sistem foarte bine pus la punct, din punct de vedere socio-economic, iar "derapajele" care-i afecteaza pe cei din jur sunt platite scump. Simtul de raspundere si de utilitate pentru societate al cetatenilor este educat inca de la varsta de 14 ani.

Intrucat sistemul educational din Japonia isi pregateste participantii pentru orice tip de criza, dar mai ales pentru cutremure, cetatenii traiesc un stil de viata foarte precis. In momentul de fata, in Japonia nu se pune problema intarzierii la locul de munca. Dar daca totusi are loc o intarziere, fie ea si de 1 minut, iar aceasta e din cauza oricarui tip de transport, li se elibereaza calatorilor o adeverinta care atesta acest lucru. Regulile sunt respectate cu sfintenie, de aceea Japonia a reusit sa-si revina dupa majoritatea cataclismelor prin care au trecut.

Intrucat un sistem atat de rigid nu permite crearea unui clase sociale dependenta de ajutoarele sociale, oamenii sunt determinati ca dupa terminarea studiilor sa isi ocupe un loc util in societate. Nu va imaginati ca statul japonez nu-si ajuta cetatenii, in caz ca raman fara un loc de munca. Japonia ofera ,,plase de salvare" pentru cetateni sub diferite forme, insa depresia se instaleaza rapid si este foarte comuna printre oamenii care si-au pierdut locul de munca. Chiar daca ajutoarele sociale si asistenta pentru gasirea unui loc noi de munca exista in Japonia, cetatenii acestui stat sunt foarte sensibili la schimbare si nu isi acorda niciun ragaz, atunci cand vine vorba de intrarea din nou in campul fortei de munca. De aici, si cauza numarului mare de sinucideri.

Autoritatile au incercat sa ia masuri care sa contribuie la scaderea numarului de sinucigasi prin adaugarea unei lumini albastre stradele si in statiile de transport, spunand ca studiile efectuate pe acest tip de iluminat arata ca aceasta calmeaza si ofera o senzatie de liniste.

Numarul mare de sinucideri de la metroul japonez le-a obligat pe acestea sa instaleze usi ,,anti-suicid", care au ajutat la scaderea numarului de astfel de accidente la metrou, insa acum autoritatile se confrunta cu aceeasi problema pe liniile de tren.

Un alt lucru incredibil despre societatea japoneza este reprezentat de faptul ca familiile sinucigasilor sunt obligate sa plateasca o amenda pentru faptul ca o ruda de-al lor a cauzat intarzieri si probleme pentru ceilalti cetateni prin gestul sau extrem. Decizia luata de guvernul japonez a fost instalata cu speranta ca cei care vor sa recurga la acest gest, se vor gandi de doua ori inainte de a face acest lucru pentru ca vor lua in calcul si faptul ca-si vor lasa familiile indatorate pe viata. Chiar daca amenzile pot ajunge pana la 2 milioane de dolari, pana acum media platilor acestora se afla in jurul a 34.000 $, conform The Economist.

Citeste si:
ANAF, amendă record pentru un mare lanț de magazine din România. De...
ANAF, amendă record pentru un...

Au existat si cazuri unde familia a fost obligata de autoritati sa stranga ramasitele celui cunoscut, dupa cum se arata pe Reddit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.