Cercetatorii de la Universitatea din Uppsala au analizat ramasitele regelui Erik al XI-lea si au scos au scos la iveala argumente precum ca povestile omului cunoscut sub numele de Eric Legiuitorul sau Eric cel Sfant pot fi adevarate, informeaza Descopera.

Legenda despre regele Erik dateaza din anul 1290 si are la baza istorioare mai vechi, considerate pierdute. Conform legendei care s-a pastrat, Erik, care a fost ales rege, a domnit cinstit, fiind un crestin devotat. El a condus o cruciada impotriva Finlandei si a sprijinit intotdeauna Biserica.

El a fost omorat in al zecelea an de domnie, in anul 1160, de catre un pretendent danez la tron. Ramasitele sale s-au odihnit intr-un relicvariu incepand cu anul 1257.

Conform Descopera, o analiza detaliata a scheletului a fost realizata in 1946, dar aparitia unor noi metode de analiza a dus la o noua examinare in 2014. La 23 aprilie 2014, racla a fost redeschisa in cadrul unei ceremonii din Catedrala Uppsala.

Cercetatori din mai multe domenii au studiat rezultatele analizelor efectuate pe ramasitele regelui Erik, pentru a afla mai multe despre regele medieval. Acum, primele rezultate ale acestor examinari au fost facute publice.

"Colaborarea in cercetarea cu privire la analizele moastelor scheletice ale lui Erik cel Sfant ofera informatii detaliate cu privire la starea sa de sanatate (elaborate de ortopezi si radiologi), starea genealogica (in urma analizelor ADN), dieta lui (analiza izotopica) si moartea sa (medicina legala)", a declarat liderul proiectului Sabine Sten, profesor de osteoarheologie la Universitatea Uppsala.

Relicvariul contine 23 de oase, aparent de la acelasi individ, fiind insotite, de asemenea, de o tibie. Analizele radiocarbonului din oase au constatat ca moartea a avut loc in anul 1160. Analiza osteologica arata ca oasele apartin unui barbat in varsta de 35-40 de ani cu o inaltime de 171 cm, scrie MEDIAFAX.

Examinarile oaselor cu ajutorul tomografiei computerizate de la Spitalul Universitar din Uppsala nu au gasit nicio conditie medicala perceptibila. A fost constatat ca Erik nu a suferit de osteoporoza sau fragilitate a oaselor. Ba chiar a avut o densitate osoasa de aproximativ 25 % mai mare decat cea medie a unui adult tanar de astazi.

Citeste si:
Cei care au murit în incendiul de la Neamț nu pot fi indentificați...
Persoanele care au murit în...

Regele Erik era bine hranit, puternic construit si a trait o viata activa din punct de vedere fizic. Analiza izotopilor a elucidat o dieta bogata in peste de apa dulce, ceea ce indica faptul ca regele a ascultat regulile bisericesti, postea in zilele in care era interzis consumul de carne.

Izotopii stabili au demonstrat faptul ca el nu a petrecut ultimul sau deceniu in zona Uppsala, cum se astepta, ci mai degraba in provincia Västergötland, in sud.

Deschiderea relicvariului a permis si preluarea de mostre ADN. Cercetatorii spera ca acestea vor pune in lumina problemele de genealogie. Rezultatele vor fi disponibile peste un an.

Craniul din relicvariu are una sau doua rani vindecate, care ar fi fost produse din cauza armelor. Legendele spun ca Erik a condus o cruciada impotriva Finlandei, aceasta fiind si o posibila explicatie a leziunilor craniene.

Citeste si:
Charles al III-lea va fi proclamat oficial Rege al Marii Britanii
Charles al III-lea va fi...

Analiza oaselor a demonstrat ca i-au fost atribuite cel putin noua taieturi, dintre care sapte pe picioare. Nu exista rani gasite pe coaste sau pe osul bratului, ceea ce inseamna ca cel mai probabil regele a purtat o platosa, dar avea picioarele mai putin protejate.

Legenda spune ca in ultima batalie a regelui, dusmanii l-au inconjurat, iar cand Erik a cazut la pamant, l-au lovit pana cand acesta a cazut pe jumatate mort. Apoi l-au batut si, in cele din urma, i-au taiat capul, scrie Descopera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.