Faimoasa expresie "sabia lui Damocles" provine de la o morala straveche popularizata de filosoful roman Cicero in cartea sa "Disputele lui Tusculan", scrisa in anul 45 i.Hr, potrivit Descopera.

Versiunea lui Cicero il are in centrul istoriei pe Dionisie al II-lea, rege tiran, care a domnit peste orasul sicilian Siracuza, in timpul secolelor V-IV i.Hr. Desi era bogat si puternic, Dionisie a fost nefericit. Domnia sa i-a adus multi dusmani, iar el era chinuit de teama ca va fi asasinat. Frica lui era atat de profunda incat dormea intr-o camera inconjurata de un sant, iar incredere avea numai in fiicele sale pe care le lasa sa-i rada barba cu un brici.

Cicero spunea ca nemultumirea regelui a ajuns la urechile unui lingusitor de la curte numit Damocles. Acesta l-a asaltat pe rege cu multiple complimente si a remarcat cat de fericit trebuie sa fie acesta, la care Dionisie i-a raspuns enervat: "Ai vrea tu oare sa gusti din asa viata si sa incerci din norocul meu?". Damocles a fost de acord si Dionisie l-a asezat pe o canapea aurita si i-a adus cativa servitori sa-l slujeasca, scrie MEDIAFAX.

Conform Descopera, el era servit cu cele mai suculente bucati de carne, ingrijit cu cele mai alese arome si cu alifii speciale. Damocles nu putea sa-si creada norocului, dar cu cat mai mult incepea sa se bucure de viata unui rege, cu atat mai mult atentia ii era atrasa de sabia spanzurata de Dionisie de tavan. Sabia era ascutita ca briciul si era pozitionata deasupra capului lui Damocles, iar toata greutatea ei era sustinuta de un singur fir de par de cal.

De atunci, frica care l-a cuprins pe Damocles pentru viata sa, nu i-a mai permis sa savureze din opulenta vietii imbelsugate pe care o ducea. Dupa mai multe priviri ingrozite catre lama care atarna deasupra capului sau, el a cerut sa fie scuzat, spunand ca nu mai doreste sa fie atat de norocos.

Pentru Cicero, povestea lui Dionisie si Damocles a reprezentat ideea ca cei de la putere intotdeauna se afla sub spectrul anxietatii si al mortii, si ca "nu poate exista fericire pentru cel care se afla sub presiune constanta".

Citeste si:
Zilele Bucureștiului 2022. Ce evenimente vor avea loc între 16-18...
Zilele Bucureștiului 2022. Ce...

Parabola a devenit, mai tarziu, un motiv comun in literatura medievala, iar expresia "sabia lui Damocles" este acum utilizata in mod obisnuit ca un termen ce descrie un pericol la orizont, scrie Descopera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.