Geneticienii de la University College London au realizat un studiu, publicat in revista Nature Communications, in care au identificat, pe langa gena IRF4, un nou set de variatii genetice asociate cu caracteristici precum spancenele concrescute, parul facial gros si buclele, scrie Descopera.

In cadrul studiului realizat de geneticienii de la University College London, un grup de cercetatori a analizat genomul a mai mult de 6.300 de latino-americani (54% de sex feminin, 46% de sex masculin) din Brazilia, Columbia, Chile, Mexic si Peru pentru a gasi gene asociate cu caracteristicile scalpului si ale parului facial.

Oamenii de stiinta au cautat asocieri intre anumite caracteristici genetice si trasaturi precum culoarea parului, inclinatia spre incaruntit sau chelie, grosimea barbii, densitatea parului la sprancene si sprancenele crescute. Probele de sange utilizate in studiu au fost colectate de la exponenti diversi: populatie mixta europeana, americana si africana, scrie MEDIAFAX.

Gena responsabila de incaruntire - IRF4 ajuta la reglarea si stocarea melaninei (pigmentul care determina, de asemenea, culoarea pielii). Alte gene studiate au inclus o varianta a genei FOXL2 care pare a fi asociata cu grosimea sprancenelor si PAX3, gena care dicteaza daca barbatii vor avea sau nu sprancenele unite. (In timp ce, atat barbati cat si femeile au fost testate pentru asocierile genetice cu parul de pe scalp, numai barbati au fost testati pentru caracteristicile parului facial.)

In urma acestui studiu, oamenii de stiinta pot dezvolta metode de a schimba parul fara a apela la ondulator, coloranti si alte produse cosmetice. Desi mai sunt necesare multiple cercetari, oamenii de stiinta ar putea putea crea un medicament pentru indreptarea parului, pentru a opri incaruntirea podoabei capilare, dar si pentru a elimina sprancenele unite. Acest studiu ar putea ajuta la dezlegarea mecanismelor necunoscute din spatele bolilor asociate cu chelia, potrivit Descopera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.