Un studiu realizat de specialistii de la Universitatea Duke din SUA a ajuns la concluzia ca obezitatea de care sufera o treime din populatia Chinei ar putea fi provocata de nivelul crescut de poluare din aceasta tara, scrie Gandul.

Cercetarea a fost facuta pe un grup de femele de sobolan insarcinate si puii acestora. Jumatate au fost tinute in custi cu aer contaminat din Beijing, iar restul in spatii in care aerul respectiv fusese filtrat pentru indepartarea particulelor toxice.

Surprinzator si pentru specialisti, diferentele au fost vizibile in timp foarte scurt. Astfel, dupa doar doua saptamani, sobolanii care respirasera aerul poluat cantareau cu 7% mai mult decat ceilalti. Dupa 19 zile, greutatea lor crescuse cu 19% mai mult fata de cei tinuti in aer curat.

Conform Gandul, studiul a aratat ca nu doar greutatea fusese sensibil modificata. Tot organismul animalelor din custile cu aer poluat a fost afectat. Astfel, plamanul acestora isi marise masa cu 25%, iar ficatul cu 16%. Acei sobolani aveau si colesterolul "rau" cu 97% mai mare si nivelul de trigliceride crescut cu 46%.

La randul lor, puii nascuti in custile cu aer poluat cantareau mai mult decat cei care aveau aer curat. Diferenta era mai mare in cazul masculilor care erau mai grei cu 18%, iar femelele doar cu 10%, scrie MEDIAFAX.

"In cazul rozatoarelor, inhalarea de aer contaminat a dus la cresterea in greutate si la disfunctii cardiorespiratorii si ale metabolismului", afirma cei 13 autori ai studiului, care provin de la universitati din China, SUA si Marea Britanie.

Expertii atrag atentia ca aceste concluzii nu pot fi aplicate intru totul si oamenilor.

"Obezitatea este un fenomen complex care depinde de mai multi factori precum cresterea bogatiei, sedentarism, proliferarea fast-food-ului si reducerea miscarii in aer liber", a declarat Marie Ng, principalul autor al unui studiu conform caruia, in China, 28% dintre barbati si 27% dintre femei sunt supraponderali sau obezi, problema care nu exista la sfarsitul anilor 1970, cand tara a inceput sa se industrializeze
, relateaza Gandul.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.