Oamenii de stiinta de la University College din Londra au creat o metoda de a detecta un marker reperabil in tumorile canceroase, permitand organismului sa tinteasca boala, insa punerea in practica a acestei descoperiri ar fi prea scumpa si inca nu a fost testata pe pacienti.

Studiul finantat de Cancer Research din Marea Britanie prevede o metoda de a repera tumorile canceroase ce ar putea oferi cheia spre un nou tratament impotriva cancerului, oamenii de stiinta prevazand ca o vor testa in aproximativ doi ani pe pacienti umani.

Cercetatorii cred ca prin examinarea amanuntita a ADN-ului vor putea sa dezvolte un tratament adecvat pentru cancer, potrivit BBC.

Medicii au mai incercat in trecut sa dirijeze sistemul imunitar pentru a distruge tumorile, dar vaccinurile anticancer s-au dovedit un esec. O explicatie a acestui deznodamant ar fi, spun specialistii, ca sistemul imunitar este programat pentru a detecta o tinta gresita. Tumorile canceroase, precizeaza oamenii de stiinta, nu sunt formate din celule cu forma si fiziologie identice - ci sunt alcatuiri rezultate in urma mutatiilor, a colapsului genetic, astfel incat in componenta unei tumori pot fi observate celule extrem de diferite, structural si functional.

Celulele se grupeaza dupa modelul structural al unui arbore, in jurul unui nucleu, o artera care este "sediul" mutatiilor, de unde pornesc ramificatiile. Fenomenul poarta numele de "eterogenitate canceroasa" in literatura de specialitate. Studiul realizat de o echipa internationala de oameni de stiinta a incercat sa repereze in organismul bolnav aceasta artera principala a dezvoltarii tumorale care transforma antigenii (antigen - substanta proteica, ce genereaza, la introducerea in organism, ivirea unui anticorp - n.r.).

Exista doua modalitati sugerate de medici pentru a detecta mutatiile. Prima ar fi crearea unor vaccinuri personalizate care manevreaza sistemul imunitar pentru a detecta tumorile. A doua ar implica "pescuirea" celulelor imunitare care tintesc locul din organism unde se dezvolta mutatia si reproducerea lor in laborator pentru a fi, ulterior, reintroduse in organism.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Stimularea fortei de actiune a sistemului nervos - imunoterapia - nu a dus insa pana in prezent la descoperirea unui leac impotriva cancerului, scrie MEDIAFAX.

Noul studiu demonstreaza maniere stiintifice spectaculoase in care sistemul imunitar si cancerul interactioneaza. Totusi, metoda de tratament derivata din aceasta descoperire nu a ajutat la tratarea niciunui pacient bolnav de cancer. De asemenea, metoda nu a fost testata nici macar pe animale. Pe de alta parte, imunoterapia a functionat in cazuri izolate, astfel incat cancerul a fost eradicat in totatalitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.