O echipa de cercetatori, din cadrul Universitatii din Oxford, Marea Britanie, condusa Dirk Obbink, a recrutat mai mult de 250.000 de voluntari, care au fost dispusi sa invete alfabetul grecesc antic si sa descifreze texte vechi egiptene, descoperite in 1897.

In ianuarie 1897, studentii arheologi Bernard Grenfell si Arthur Hunt efectuau sapaturi in locul care se presupunea ca se afla orasul antic egiptean Oxyrhynchus. Ei au descoperit acolo o groapa din care au fost extrase, ulterior, peste 500.000 de fragmente de papirus egiptean.

Intre 1898 si 2012, cercetatorii britanici au reusit sa transcrie doar 5.000 din cele 500.000 de documente aflate acum la Biblioteca Sackler din Oxford, detinuta de Societatea Egipteana de Explorare din Londra. Astfel, de la descoperirea lor si pana acum, doar 1% dintre documente au putut fi transcrise.

"Prin permiterea accesului publicului la unul dintre cele mai mari proiecte arheologice din lume, am fost capabili sa excelam mai mult decat am fi facut un singur savant cu un papirus si o lupa. Astfel, am putut transcrie aproape 200.000 de texte, dintre care unele au fost partial mancate de viermi sau utilizate pentru a inveli peste", a declarat Dirk Obbink. Potrivit cercetatorului, chiar si elevii care au invatat literele alfabetului grecesc la scoala pot face aceasta munca de cercetare.

Textele, care dateaza din perioada secolelor I i.Hr. - VII d.Hr., includ piese antice de teatru, poezii, rapoarte medico-legale, dar si liste de cumparaturi si o versiune actualizata a unei istorii biblice. "Un alt fragment, studiat in anul 2011, contine paragrafe dintr-o evanghelie pierduta, ce fac referire la un episod in care Iisus scoate demoni din oameni posedati. Povestea apare in Evangheliile lui Luca (VIII, 26-33) si Matei (VIII, 28-32 ), ambele scrise mult mai tarziu decat istorisirea nou-descoperita. Cu toate acestea, versiunea mai veche include un detaliu suplimentar, ce se refera la faptul ca demonii au fost transferati apoi in porci, care, ulterior, s-au inecat intr-un lac", a explicat Jack Malvern, redactor in cadrul publicatiei The Australian.

Obbink sustine ca noua descoperire ar putea fi inca o dovada a faptului ca unele dintre evenimentele mentionate in Biblie au fost extinse, rescrise sau chiar "infrumusetate". Alte 24 de texte medicale au fost, de asemenea, transcrise, dintre care unul reprezinta un vechi remediu pentru mahmureala.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Proiectul este inca in curs de desfasurare, iar noii voluntari sunt intotdeauna bineveniti, anunta Descopera, potrivit MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.