Din pacate, nu toate emotiile sunt create egal. Fercirea este o emotie care indica securitate, incredere si succes, printre altele; la polul opus, frica genereaza insecuritate si neincredere, dezgustul este foarte sugestiv, insa, de cele mai multe ori ramane internalizat, iar tristetea este daunatoare, exprimarea sa prin plans, fiind de de multe ori considerata un semn de slabiciune si nesiguranta. Cu toate acestea, iata de ce oamenii care isi exprima tristetea sunt mult mai sanatosi mental decat cei care isi suprima emotiile.

1. Nu se tem de emotiile lor

Daca ai fi coplesit/a de bucurie, ai ascunde un zambet? Daca dupa zi ingrozitoare la munca gasesti dezordine in casa nu te enervezi? Daca in incercarea de a gasi intrerupatorul de la lumina colega de camera sta ascunsa asteptand sa te sperie crezi ca ar fi amuzant sau mai degraba te-ai ingrozi? Daca exprimarea tuturor acestor emotii nu este condamnabila, atunci de ce nu am plange atunci cand ne simtim tristi? Tristetea sau plansul nu sunt semne ale slabiciunii, ci arata doar ca esti om si ai sentimente, dincolo de ceea ce se presupune ca ar trebui sa ascundem de ochii celorlalti.

2. Inteleg proprietatile de vindecare ale lacrimilor

Chiar daca ne nastem plangand, pe parcurs, din diverse motive, pe masura ce crestem, acest act este vazut ca un semn de slabiciune atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. Insa, plansul este, in realitate, indicat pentru minte si corp din mai multe motive. Lacrimile ajuta la eliminarea toxinelor, amelioreaza starea de spirit, imbunatatesc vederea, omoara bacteriile, combat anxietatea, elibereaza durerea. Lacrimile insa, nu trebuie sa survina doar intr-un moment trist, ci, lacrimile de fericire sunt in egala masura benefice. In ambele cazuri este vorba despre emotii extreme, iar inabusirea acestora poate fi periculoasa atat pe plan fizic, cat si mental.

3. Inteleg proprietatile terapeutice ale plansului

Studiile psihologice au stabilit ca plansul stimuleaza eliberarea de endorfine, care actioneaza ca un calmant natural. De asemenea, actul de a plange permite o eliberare totala a emotiilor negative, lucru care ne permite sa ne gandim clar la solutii, fara a ne lasa coplesiti de probleme, scrie lifehack.org.

4. Nu le pasa de asteptarile sociale

Plansul este stigmatizat pentru ambele sexe. Insa, chiar daca este o lupta dificila, aceasta poate fi castigata, intrucat cei care isi permit sa fie tristi in public nu numai ca sunt curajosi, dar sunt mai sanatosi mental.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.