Oamenii de stiinta norvegieni au realizat un studiu, in cadrul caruia au testat 20 de tineri, pentru a afla care este atitudinea lor fata de platforma de socializare Facebook. Subiectii au fost rugati sa raspunda la intrebari legate de problemele de sanatate, scrie Descopera.

Subiectii au fost chestionati cu privire la probleme legate de sanatate, precum anxietatea, violenta sau frica, scrie MEDIAFAX.

In cadrul aceluiasi experiment, studentilor le-au fost prezentate mai multe imagini, pe care trebuiau sa le asocieze cu anumite stari, prin apasarea unui buton. In tot acest timp, cercetatorii au monitorizat activitatea cerebrala a subiectilor.

Studentii care au apasat butonul in momentul in care au vazut imagini asociate cu site-ul Facebook au fost tot aceia care au obtinut rezultate foarte mari in cadrul testelor de dependenta fata de platforma de socializare. Prin urmare, specialistii au concluzionat ca "dependenta fata de tehnologie are aceleasi efecte asupra creierului nostru, ca si dependenta fata de substantele halucinogene sau pariuri".

Conform rezultatelor obtinute de cercetatorii norvegieni, imaginile asociate cu reteaua de socializare Facebook activeaza zonele de la nivelul creierului responsabile de comportamentul compulsiv al oamenilor. Oamenii de stiinta sustin ca acest proces are loc, in mod similar, la persoanele dependente de cocaina.

Ca urmare a acestui experiment, cercetatorii din cadrul Universitatii din Bergen au elaborat "Scala de Dependenta fata de Facebook", relateaza Descopera.

Printre intrebarile inscrise in acest sistem de repere se numara: "Folositi Facebook-ul pentru a uita de problemele personale?" sau "Deveniti irascibili in momentul in care nu vi se permite accesul la acest site?". Cei care raspund afirmativ la cel putin patru dintre cele sase intrebari sunt considerati ca fiind dependenti de Facebook.

In prezent, 71 de procente dintre utilizatorii de internet au un cont pe aceasta platforma de socializare. Dintre acestia, 70% sustin ca acceseaza site-ul cel putin o data pe zi, in timp ce mai putin de jumatate dintre ei au declarat ca acceseaza Facebook de mai multe ori pe zi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.