Oamenii de stiinta mentioneaza o regiune critica si vulnerabila la nivelul creierului numita locus coeruleus. Aceasta zona este supusa unor daune timp de zeci de ani, inainte ca pacientii cu dementa sa inceapa sa prezinte simptome, scrie Descopera.

Conform revizuirii unor probe medicale, locus coeruleus, situat aproape de baza trunchiului cerebral, poate fi mai important pentru functia cognitiva decat a fost considerat anterior. Potrivit expertilor californieni, la pacientii cu dementa, locus coeruleus se deterioreaza de foarte devreme, inca de la 20 de ani.

Descoperirea, publicata in revista Trends in Cognitive Sciences, poate ajuta medicii sa dezvolte noi metode pentru a trata Alzheimerul.

Locus coeruleus este o mica parte a trunchiului cerebral, care elibereaza noradrenalina, un produs chimic responsabil pentru reglementarea ritmului cardiac, atentiei, memoriei si cognitiei.

Din cauza faptului ca este conectat de alte parti ale creierului, este extrem de sensibil la efectele toxinelor si ale infectiilor, afirma oamenii de stiinta citati de dailymail.co.uk. Ei au descoperit ca locus coeruleus este prima parte a creierului care prevede acumularea de tau, o proteina care a fost considerata factorul ce declanseaza boala Alzheimer.

Echipa de la Universitatea din California de Sud a declarat ca angajarea creierului in sarcini complexe, precum ascultarea muzicii dificile, rezolvarea rebusurilor sau un loc de munca complicat, pot ajuta la prevenirea dementei.

Acest lucru se datoreaza faptului ca noradrenalina, care este eliberata din locus coeruleus, atunci cand persoana intalneste dificultati mintale, poate ajuta la incetinirea declinului cerebral, scrie MEDIAFAX.

Conform Descopera, studii separate, efectuate cu sobolani si soareci, au aratat ca noradrenalina poate ajuta la protejarea celulelor creierului de inflamatie si degenerare. Alte cercetari au aratat ca persoanele care au locuri de munca solicitante din punct de vedere mintal sau le plac jocurile complicate, cum ar fi integramele, tind sa aiba rate mai mici de dementa.

In 2015, s-a estimat ca exista 46,8 milioane de oameni in intreaga lume, care au fost diagnosticati cu dementa.

Citeste si:
Clinica Virtuală a Memoriei - locul unde să ai grijă de cea mai de...
Clinica Virtuală a Memoriei -...

Conform organizatiei Alzheimer Disease International, acest numar se va dubla la fiecare 20 de ani, ajungand la 74.700.000, in 2030, si la 131.500.000, in anul 2050.

Dementa afecteaza in principal persoanele mai in varsta, cu toate ca exista o inregistrare tot mai mare a cazurilor care incep sa prezinte simptome inainte de varsta de 65 de ani. Cifrele arata ca exista peste 9,9 milioane de cazuri noi de dementa in fiecare an la nivel mondial, ceea ce inseamna un caz nou la fiecare 3,2 secunde. "Educatia si carierele atractive produc o intarziere a «rezervei cognitive» si cresc eficienta creierului. Provocarea mintala de-a lungul intregii vieti ar putea contribui la rezerva cognitiva", a declarat autorul studiului, profesorul Mara Mather, expert in cognitie si imbatranire.

"Aproximativ o jumatate de milion de oameni din Marea Britanie traiesc cu Alzheimer si nu exista tratamente pentru a stopa daunele cauzate de boala. Acest studiu reuneste anii de cercetare intr-o regiune a creierului numita locus coeruleus, care pare a fi un sit precoce al leziunilor bolii Alzheimer", a declarat Rosa Sancho, de la Centrul de Cercetare a Alzheimer din Marea Britanie.

Citeste si:
Mircea Geoană: „Marea Neagră rămâne o zonă extrem de tensionată”
Mircea Geoană: „Marea Neagră...

Este important ca specialistii din intreaga lume sa investigheze stadiile initiale ale bolii Alzheimer si sa cerceteze de ce unele parti ale creierului sunt mai vulnerabile la daune decat altele, deoarece acest lucru va ajuta la producerea noilor tratamente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.