Specialistii de la Scoala Bloomberg de Sanatate Publica Johns Hopkins afirma ca au dezvoltat "mini-creierele" compuse din multi neuroni si celule ale creierului uman, relateaza Descopera. Acestea ar putea permite o mai buna cercetare a bolilor si pot reduce testele pe animale.

Oamenii de stiinta considera ca prin crearea acestor "mini-creiere" ar putea schimba modul in care se testeaza eficacitatea si siguranta noilor medicamente. Datorita acestor creiere vor fi salvate sute de mii de animale utilizate in cercetarea stiintifica neurologica in Statele Unite ale Americii.

"95 la suta dintre medicamentele care sunt foarte promitatoare in testele pe modele animale nu reusesc atunci cand ajung sa fie testate la om. Aceste incercari cheltuie multe resurse temporale, dar si financiare. In timp ce utilizarea modelelor de rozatoare au fost utile, oamenii nu sunt sobolani de 68 de kg, iar aceasta metoda ne va permite sa primim informatii mai bune din aceste bile de celule decat de la rozatoare. Noi credem ca viitorul cercetarii creierului va include mai putine animale, folosind mai mult modele umane, pe baza de celule", a declarat liderul studiului, Thomas Hartung, profesor la Doerenkamp-Zbinden si director la departamentul de evidenta Toxicologica de la Scoala Bloomberg.

Conform Descopera, Hartung si colegii sai au creat acest creier folosind celule stem pluripotente induse (iPSCs). Acestea sunt celule adulte care au fost reprogramate genetic la o stare de celule stem embrionare, ca apoi sa stimuleze cresterea celulelor din creier.

Celulele din pielea unor adulti sanatosi au fost folosite pentru a crea mini-creierul, dar Hartung spune ca celulele umane cu anumite trasaturi genetice sau anumite boli pot fi folosite pentru a crea creierul util la studierea diferitor tipuri de produse farmaceutice, scrie MEDIAFAX.

Mini-creierele lui Hartung sunt foarte mici, au 350 de micrometri in diametru. Dupa cultivarea mini-creierului timp de aproximativ doua luni, acesta a dezvoltat patru tipuri de neuroni si doua tipuri de celule de sprijin: astrocite si oligodendrocite. Acestea sunt bune la crearea mielinei, care conecteaza axonii cu neuronii si le permite sa comunice mai rapid.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

"Noi nu avem primul model de creier si nici nu avem pretentia de a-l avea pe cel mai bun. Acesta este cel mai standardizat, dar testarea medicamentelor pe aceste celulele va asigura rezultate mult mai comparabile si precise", afirma Hartung, care conduce si Centrul Scolii pentru Testarea Alternativa la animale.

Potrivit profesorului, creierul poate fi folosit pentru a studia bolile Alzheimer, Parkinson, scleroza multipla si chiar autismul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.