O terapie care reorienteaza sistemul imunitar al organismului sa lupte cu cancerul a provocat emotie, dupa ce mai mult de 90% dintre pacientii in ultima faza de cancer au intrat in remisie, informeaza Descopera.

Globulele albe sunt colectate de la pacienti cu leucemie, modificate in laborator si apoi reintroduse pacientilor. Expertii au spus ca proba a fost incredibila, dar a mai ramas inca "un mic pas" de facut.

Aceasta informatie a luat prin surprindere Asociatia Americana pentru Progresul Stiintei la reuniunea anuala din Washington DC.

Cercetatorul principal, profesorul Stanley Riddell, de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle, a declarat ca toate celelalte tratamente au esuat la acesti pacienti si lor le ramanea de trait doar 2-5 luni. "Datele timpurii sunt fara precedent", a declarat Stanley Riddell.

In acest studiu, celulele din sistemul imunitar, numite celulele-distrugatoare-T, au fost extrase de la zeci de pacienti. Aceste celule, in mod normal, actioneaza ca niste bombe care distrug tesutul infectat, scrie MEDIAFAX.

Conform Descopera, cercetatorii au modificat genetic celulele-T pentru a crea un nou mecanism de directionare, cu denumirea tehnica de receptori antigeni himerici. Acest mecanism este orientat catre leucemia limfoblastica acuta.

"In esenta, aceasta tehnica reprogrameaza genetic celulele-T sa caute, sa recunoasca si sa distruga celulele tumorale ale pacientului. Pacientii erau, cu adevarat, la capatul liniei in ceea ce priveste optiunile de tratament si totusi o singura doza din aceasta terapie pune mai mult de 90 la suta dintre acesti pacienti in remisie completa, in care nu se poate detecta niciuna dintre aceste celule leucemice", a declarat profesorul Riddell.

Sapte dintre pacienti au dezvoltat sindromul de eliberare de citokine atat de grav incat acestia au avut nevoie de terapie intensiva, iar alti doi pacienti au decedat din cauza unui raspus imun extrem.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

In timp ce aceste cote pot fi acceptabile, daca pacientul se confrunta cu cancerul in faza terminala, efectele secundare sunt mult mai mari decat tratamentele conventionale cum ar fi chimioterapia si radioterapia, spune Descopera.

Este un moment interesant, in care imunoterapia se va alatura in curand chimioterapiei, radioterapiei si chirurgiei, ca arme majore in lupta impotriva cancerului.

"In timp ce domeniul a fost incredibil de interesant, acesta este un pas mic facut inainte. Noi am lucrat ceva timp, folosind acest tip de tehnologie, ingineria genetica a celulor. Si acum avem certitudinea ca exista sanse reale in ce priveste acest tip de cancer al sangelui", a declarat doctorul Alan Worsley de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie.

El a adaugat ca in cele mai multe cazuri, tratamentul standard pentru cancerul de sange este destul de eficient, iar cazurile acestor pacienti la care acest tip de tratament nu functioneaza sunt foarte rare.

"Adevarata provocare acum este cum putem face acelasi lucru pentru alte tipuri de cancer, cum putem face sa functioneze pentru ceea ce este cunoscut sub numele de cancer solid sau cancerele din tesuturi?", a declarat Alan Worsley.

Citeste si:
Richard Browning, inventatorul costumului de zbor individual, vine...
Richard Browning,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.