Studiile arata cum afecteaza casatoria sanatatea pe termen lung.

Potrivit unui studiu britanic, oamenii casatoriti, au, in general un regim de viata mai sanatos si traiesc mai mult decat celibatarii. Atunci cand se muta cu partenera, barbatii nu mai consuma sare, grasimi si zahar in exces, scrie prevention.com.

Insa, in cazul femeilor se observa alte tipuri de schimbari. "La inceput, femeile mananca mai multe alimente nesanatose si pun in greutate", spune cercetatorul Amelia Lake de la Universitatea din Newcastle, in urma evaluarii a 15 studii asupra cuplurilor. In primele trei luni femeile acumuleaza pana la 1 kilogram si jumatate si aproximativ 8 kilograme si jumatate pana la a zecea aniversare.

Alte cercetari au constatat ca in cazul in care exista o tendinta de hipertensiune arteriala, atunci cand exista conflicte intre parteneri, tensiunea arteriala poate creste. Astfel, s-au furnizat noi dovezi care sustin vechea zicala ca o casatorie nereusita afecteaza sanatatea. S-au examinat efectele pozitive si negative ale relatiei, constatandu-se ca o casatorie nefericita genereaza cresterea tensiunii arteriale.

La inceputul studiului mai bine de 100 de barbati si femei au completat un chestionar pentru a se determina calitatea casatoriei, participantii purtand monitoare care masurau in mod repetat tensiunea arteriala pe o perioada de 24 de ore. Trei ani mai tarziu, s-a analizat din nou tensiunea arteriala a participantilor.

"Daca aveai un mariaj nereusit in urma cu trei ani, trei ani mai tarziu este mai rau, deoarece tensiunea arteriala creste", spune psihologul Brian Baker de la Universitatea din Toronto. La polul opus, in casatoriile fericite, tensiunea arteriala a scazut, scrie sciencedaily.com.

Cu toate acestea, Baker nu crede ca problemele din casnicie sau orice alt tip de stres psihosocial poate provoca hipertensiune arteriala persoanelor care nu sunt deja predispuse la aceasta. "Eu cred ca mostenesc o tendinta biologica si ca stresul in timp, la locul de munca si acasa, poate scoate ceea ce este deja acolo".

Citeste si:
Cadouri deosebite pe care le poți oferi femeilor din viața ta
Cadouri deosebite pe care le...

Insa, casatoria are si efecte benefice asupra organismului, ea fiind asociata cu o speranta de viata crescuta, scaderea riscului de accident vascular cerebral, cresterea sanselor de a supravietui unui cancer, prevenind totodata pierderile de memorie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.