Oamenii de stiinta au descoperit dovezi conform carora creierul uman are o anumita perioada din an cand este cel mai activ, scrie Descopera.

Cercetatorii de la Universitatea din Liege, Belgia, au recrutat 28 de voluntari tineri, sanatosi, si i-au testat in fiecare luna cu doua sarcini cognitive diferite. Unul dintre teste masura durata lor de atentie, iar celalalt evalua memoria lor de lucru, care se refera la cantitatea de informatii pe care creierul o poate stoca si procesa pentru o perioada scurta de timp, scrie MEDIAFAX.

Pentru a fi siguri ca rezultatele nu au fost influentate de indici externi, participantii au fost tinuti intr-o camera slab luminata pentru patru zile si jumatate inainte de a fi testati, unde au fost lipsiti de repere externe.

Conform Descopera, voluntarii au fost conectati la aparate RMN pe toata durata testelor, ceea ce a permis cercetatorilor sa observe cum creierele lor au functionat pe tot parcursul anului. Desi rezultatele testelor nu difera semnificativ in functie de anotimp, creierul participantilor parea sa fie mai lent in lunile reci.

In timpul incercarilor de atentie, activitatea creierului a fost mai mare in timpul solstitiului de vara (cea mai lunga zi a anului) si mai putina in momentul solstitiului de iarna (cea mai scurta zi a anului). "Raspunsurile creierului la ambele sarcini au variat semnificativ in fuctie de sezon, dar faza acestor ritmuri anuale a fost surprinzator de diferita. Trebuie sa vorbim de un impact sezonier complex asupra functiei creierului uman", afirma cercetatorii intr-un raport publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cercetatorii sugereaza ca fenomenul poate fi o consecinta a activitatilor stramosilor nostri care ar fi fost mult mai activi in timpul verii si, desi creierele au evoluat, au ramas sa reflecte aceasta tendinta. "Oamenii erau foarte dependenti de anotimp acum cateva mii de ani, astfel ca nu este surprinzator sa vedem sezonalitatea la om, ca la majoritatea speciilor. Prin urmare, acest mecanism poate fi o ramasita a acestei ritmicitati", a declarat cercetatorul principal Gilles Vandewall.

"Multi factori sezonieri ar putea reglementa un astfel de model, inclusiv lungimea zilei (cunoscuta sub numele de fotoperioada), temperatura, umiditatea, interactiunea sociala si activitatea fizica", scrie Sam Wong pentru New Scientist.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.