Oamenii de stiinta englezi au petrecut mai multi ani studiind ramasitele osoase descoperite in timpul unei escavatii din apropierea sitului de la Stonehenge si spre surprinderea lor, au aflat ca materialul osteologic provenea, in cea mai mare parte, de la indivizi de sex feminin, scrie Descopera.

Rezultatele cercetarii arheologilor contrasteaza cu cele ale studiilor realizate pana in momentul de fata, care aratau ca, in sudul insulelor britanice, majoritatea locurilor de inhumare destinate nobilimii erau destinate barbatilor.

Totodata, noile informatii obtinute sustin teoria conform careia Stonehenge ar fi fost folosit ca loc de inhumare pentru liderii comunitatilor locale din perioada neolitica. In timpul sapaturilor efectuate in zona sitului megalitic de la Stonehenge, cercetatorii au identificat ramasitele osoase apartinand unui numar de 100-200 de indivizi, care au fost inhumati aici in perioada neoliticului si a epocii cuprului.

Cercetarile actuale s-au concentrat asupra unei gropi de inhumare denumita Aubrey Hole seven. Aceasta se numara printre cele 56 de puncte similare care inconjoara monumentul, scrie MEDIAFAX.

Dat fiind faptul ca la Stonehenge au fost inmormantati doar indivizi cu un statut social important, iar cei mai multi dintre acestia s-au dovedit a fi femei, s-a ajuns la concluzia ca, in neolitic, femeile detineau majoritatea in randul claselor sociale superioare, mai scrie Descopera, citand dailymail.co.uk.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.