Geometria complexa a fost folosita pentru prima data de babilonieni, cu 1.400 de ani mai devreme decat s-a crezut pana acum, ei facand calcule geometrice pentru a observa planeta Jupiter, arata un studiu realizat de un profesor de la Universitatea Humboldt din Berlin, informeaza bbc.com.

"Nu m-am asteptat la aceasta descoperire. Este absolut fundamentala pentru fizica si pentru toate ramurile stiintei care folosesc aceasta metoda (geometria - n.r.)", a declarat autorul studiului, profesorul Mathieu Ossendrijver.

Babilonienii au trait in zona in care se afla acum Irakul si Siria, civilizatia lor aparand in jurul anului 1.800 inainte de Hristos. Tabletele de lut pe care le-au gravat cu inscriptii cuneiforme au demonstrat deja ca aveau cunostinte avansate de astronomie, inainte ca cercetarea profesorului german sa arate ca aveau cunostinte avansate in matematica. Potrivit cercetatorului, babilonienii foloseau geometria complexa in jurul anului 350 inainte de Hristos.

"Au scris rapoarte despre ceea ce au vazut pe cer. Si au facut asta pentru o lunga perioada de timp, de mai multe secole", a explicat profesorul Ossendrijver.

Inainte de aparitia acestui studiu, cercetatorii credeau ca geometria complexa a fost folosita pentru prima data de elevi de la Oxford si Paris, in epoca medievala. Ei foloseau curbe pentru a determina pozitia si viteza obiectelor aflate in miscare.

Ossendrijver a analizat cinci tablete babiloniene care au fost excavate in secolul al XIX-lea si care se afla in prezent in arhivele Muzeului Britanic.

Scriptul arata ca babilonienii foloseau patru forme numite "trapezoide" pentru a calcula cand va aparea Jupiter pe cer, noaptea, si, de asemenea, distanta si viteza cu care circula, scrie MEDIAFAX.

"Forma - un dreptunghi cu latura de sus inclinata - descrie felul in care viteza planetei Jupiter se schimba in timp. Avem o forma pe care axa orizontala reprezinta timpul, iar cea verticala reprezinta viteza. Aria trapezoidului da distanta cu care Jupiter isi parcurge orbita. Ceea ce este foarte special este ca acest tip de grafic nu era cunoscut in antichitate, asa ca realizarea unor calcule ale miscarii in acest spatiu abstract al vitezei impotriva timpului este ceva extrem de nou", a explicat autorul studiului.

Citeste si:
Black Friday 2022.Vacanțe pe litoral cu oferte fierbinți de până la...
Black Friday 2022. Vacanțe pe...

El a adaugat ca exista dovezi ca grecii au folosit o geometrie mai simpla, care se ocupa mai mult de relatiile spatiale dintre Pamant si alte planete, decat de concepte ca timpul si viteza.

Profesorul Ossendrijver a mai declarat ca este neclar daca tehnica de calcul era una comuna sau nu pentru babilonieni. "Este posibil sa fie o tableta gravata mai devreme, de catre un geniu, un individ care a descoperit un nou mod de a face astronomie. Insa, ar putea fi o metoda care era aplicata de toti elevii. Nu stim acest lucru", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.