Un cercetator al Universitatii din Nebraska-Lincoln a inventat un ciment special, care nu ingheata, materialul putand fi folosit la construriea unor sosele pe a caror suprafata apa nu se poate solidifica, conform Descopera, care citeaza sciencealert.com.

Desi are o compozitie asemanatoare cu cea a unui ciment obisnuit, noul produs foloseste electricitatea pentru a topi zapada sau gheata care se poate depune pe suprafata sa, scrie MEDIAFAX.

Spre deosebire de materialul de constructie, care se gaseste in mod normal in comert, acesta contine aschii de otel si particule de carbon. Acestea dau compozitiei conductibilitatea electrica, care, desi cand este actionata, topeste apa inghetata, nu produce riscuri asupra celui care atinge betonul.

Ideea apartine inginerului Chris Tuan si a starnit deja interesul Administratiei Aviatiei Americane, care doreste sa utilizeze cimentul pentru a asfalta pistele aeroporturilor.

"Spre surprinderea mea, autoritatile nu doresc sa foloseasca produsul la construirea de autostrazi. De fapt, se doreste ca cimentul sa fie folosit pentru asfaltarea piestelor aeroporturilor. Se considera, astfel, ca, prin incalzirea betonului, pistele vor fi curate in permanenta, ceea ce inseamna ca nu vor mai exista incidente legate de factorii meteorologici", a de clarat inventatorul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.