Sistemul Solar ar putea sa includa o a noua planeta, de 10 ori mai mare decat Terra si care s-ar afla dincolo de orbita lui Neptun, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, ce a fost publicat, miercuri, informeaza Reuters.

Simularile computerizate arata ca aceasta planeta misterioasa, daca exista cu adevarat, ar orbita in jurul Soarelui la o distanta de 50 de ori mai mare decat distanta dintre astru si Terra, au precizat cercetatorii de la California Institute of Technology din Pasadena (Caltech).

Deocamdata, planeta respectiva nu a fost observata in mod direct. "O parte substantiala a Sistemului Solar asteapta sa fie descoperita, iar acest fapt este foarte interesant", a spus astronomul Mike Brown, coordonatorul acestui studiu, publicat in Astronomical Journal.

Mike Brown si astronomul Konstantin Batygin, care lucreaza tot la Caltech, au fost la inceput sceptici in privinta posibilitatii ca o planeta atat de mare sa fi scapat pana acum capacitatii oamenilor de a detecta corpuri ceresti in interiorul Sistemului Solar.

Insa ei au calculat, prin simulare computerizata, efectele gravitationale pe care le-ar avea aceasta planeta ipotetica asupra mai multor corpuri ceresti cunoscute, aflate in acea regiune a Sistemului Solar, si au gasit o potrivire aproape perfecta a datelor. Acelasi model computerizat a "prevazut" locurile in care s-ar afla si alte obiecte ceresti dincolo de orbita planetei Neptun, intr-o regiune cunoscuta sub denumirea "Centura Kuiper". Acele obiecte ceresti erau deja evidentiate intr-o serie de analize si cercetari anterioare, scrie MEDIAFAX.

Un studiu realizat anterior de Mike Brown a ajutat Uniunea Astronomica Internationala sa stabileasca faptul ca Pluto nu este cea de-a noua planeta din Sistemul Solar, clasand-o in categoria "planetelor pitice", dupa descoperirea altor corpuri ceresti, de dimensiuni apropiate si acoperite de gheata, dincolo de orbita planetei Neptun.

"Toti acei oameni care s-au suparat atunci cand au aflat ca Pluto nu mai este o planeta pot sa se simta incantati de acum inainte, pentru ca acolo, in spatiu, exista o alta planeta, care este reala si care asteapta sa fie descoperita", a spus Mike Brown.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.