Celebrul astrofizician britanic Stephen Hawking a prevenit, luni, in privinta relativei iminente a unei catastrofe planetare si a mentionat trei factori care ameninta viitorul omenirii, informeaza fr.sputniknews.com.

Cercetatorul britanic, in varsta de 74 de ani, a anuntat intr-un interviu acordat postului BBC Radio 4 principalele trei amenintari viitoare la adresa omenirii: un razboi nuclear, incalzirea globala si un virus creat cu ajutorul ingineriei genetice.

Profesorul Hawking este de parere ca acesti factori nu prezinta o amenintare imediata, dar a subliniat importanta faptului ca omenirea trebuie sa vegheze pentru a se asigura ca va evolua intr-o directie buna. "Sansele ca o catastrofa planetara sa se produca in acest an sunt mici, dar riscul urmeaza o traiectorie crescatoare. Nu exista niciun dubiu ca aceste lucruri se vor intampla peste o mie sau zece mii de ani", a declarat cercetatorul britanic.

Omenirea ar putea sa isi gaseasca salvarea in cucerirea spatiala, spune profesorul Hawking, potrivit caruia omenirea va avea nevoie de inca un secol inainte de a putea sa construiasca o serie de colonii umane in spatiu. Pana atunci, oamenii ar trebui "sa ramana foarte prudenti in aceasta perioada". "Nu vom inceta sa facem progrese, deci ar trebui sa recunoastem pericolele si sa invatam sa le controlam. Sunt un optimist si cred ca vom putea sa facem acest lucru", a spus Stephen Hawking.

Emisiunea radiofonica la care a participat profesorul Hawking va fi difuzata integral pe 26 ianuarie si 2 februarie de postul BBC Radio 4. In aceasta emisiune, celebrul astrofizician va vorbi despre "firele de par" ale gaurilor negre. "Firele de par" reprezinta, in limbajul stiintific colocvial, orice alta cantitate propusa pentru a descrie o gaura neagra, in afara celor trei unanim acceptate - masa, sarcina electrica si moment cinetic.

Recent, profesorul Hawking a avansat teoria potrivit careia intr-un viitor apropiat, dezvoltarea necontrolata a inteligentei artificiale va permite computerelor sa domine specia umana. Astfel, Homo sapiens ar putea sa supravietuiasca doar in cazul in care obiectivele trasate computerelor vor fi controlate de pamanteni si subordonate obiectivelor acestora.

Stephen Hawking a fost diagnosticat cu o maladie neuronala degenerativa (scleroza laterala amiotrofica) la varsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus in acel moment ca mai avea de trait cel mult doi sau trei ani. Ajuns in prezent la varsta de 74 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciati oameni de stiinta din lume, fiind cunoscut pentru lucrarile sale despre gaurile negre si pentru cartea sa "Scurta istorie a timpului" ("A Brief History of Time"), devenita un bestseller international.

Citeste si:
Dana Roba, acuzații dure la adresa lui Daniel Balaciu. A suferit...
Dana Roba, acuzații dure la...

Fostul sef al catedrei de matematica de la Universitatea Cambridge, un post detinut in trecut si de Isaac Newton, a fost de multe ori criticat in trecut din cauza comentariilor sale despre religie, scrie MEDIAFAX.

Cartea sa intitulata "The Grand Design", lansata in 2010, a provocat un scandal urias in randul liderilor religiosi, deoarece Hawking sustinea in acest volum ca nu este nevoie de o forta divina pentru a explica aparitia Universului.

Stephen Hawking a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic, in 1982, si este membru al Academiei de stiinte americane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.