Cantitatea de caldura absorbita de oceanele globului a crescut in ultimii 20 de ani, un semn al agravarii incalzirii climei planetei, in pofida unei incetiniri a cresterii nivelului temepraturilor constatata recent pe uscat, arata un studiu american publicat luni in revista Nature Climate Change.

Tendinta incalzirii apelor oceanelor impinge bancurile de pesti catre poli, deterioreaza recifele de corali si contribuie la cresterea nivelului marilor, deoarece apa se dilata pe masura ce temperatura ei creste, releva acest studiu, relateaza Reuters in pagina electronica. Studiul, asupra temperaturilor oceanelor pana la adancimea de 20.000 de metri, conchide ca un nivel echivalent cu "jumatate din (nivelul) caldurii captate de oceane incepand din 1865 incoace a fost absorbita incepand din 1997", anul 1865 fiind considerat punctul de pornire al unei recurgeri tot mai importante la combustibili fosili.

Peste o treime din nivelul cresterii caldurii absorbite de catre oceane incepand din 1997 se regaseste la dancimi de peste 700 de metri - o parte a oceanelor care este rar studiata, scriu autorii raportului.

"Ne asteptam ca marile adancimi oceanice sa absoarba in viitor o cantitate sporita de caldura", scrie intr-un e-mail trimis Reuters autorul principal al acestui studiu, Peter Gleckler, de la LLNL (Lawrence Livermore National Laboratory), cu sediul in California, aflat in subodinea Departamentului americann al Energiei. Cresterea absorbtiei caldurii de catre oceane coincide cu o incetinire a ritmului cresterii nivelului temperaturilor pe uscat, incepand de la sfarsitul anilor '90 incoace, in contextul in care nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera continua sa creasca. Aceasta incetinire este posibil sa fi scazut in prezent, avand in vedere temperaturile record inregistrate in 2015 si 2014.

Oamenii de stiinta apreciaza ca este dificil sa se determine rolul absorbtiei caldurii de catre oceane in ceea ce climatologi de la Grupul de Experti Interguvernamentali privind Evolutia Climei (GIEC) numesc un "hiatus" al incalzirii la suprafata uscatului.

Citeste si:
STUDIU Ghețarii de pe Terra se topesc într-un ritm accelerat
STUDIU Ghețarii de pe Terra...

"Hiatusul este un fenomen de suprafata. Terra continua sa se incalzeasca, iar oceanele absorb esentialul acestei calduri", declara Matt Palmer, un climatolog de la British Met Office, care nu a luat parte la studiul american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.