China doreste sa trimita prima sonda spatiala din istoria omenirii care va cobori pe fata nevazuta a Lunii, in 2018, marcand astfel un moment crucial in evolutia ambitiosului program spatial al acestei tari, potrivit agentiei de presa Xinhua.

China a lansat deja o serie de programe care s-au concentrat pe explorarea Lunii, reusind in urma cu doi ani prima "coborare lenta" pe suprafata Lunii de dupa 1976, prin modulul spatial Chang'e-3 si roverul lunar Iepurele de Jad, informeaza Reuters.

Alte sonde spatiale au plutit pe deasupra fetei nevazute a Lunii, denumita astfel deoarece nu este niciodata vizibila de pe Terra, dar nicio tara nu a plasat o sonda in acea zona a satelitului natural al Terrei.

O noua sonda spatiala, Chang-4, se aseamana cu Chang'e-3, dar poate sa transporte o incarcatura mai mare, potrivit agentiei Xinhua, care l-a citat, joi, pe Liu Jizhong, directorul Departamentului de Stiinta si Tehnologie din cadrul Centrului de explorari lunare din industria apararii. Noua sonda va analiza conditiile geologice de pe fata nevazuta a Lunii, a spus Liu Jizhong. Dezvoltarea programului spatial al Chinei a reprezentat o prioritate pentru liderii politici, iar presedintele chinez Xi Jinping a cerut in mod public tarii sale sa se mobilizeze si sa devina o putere mondiala in domeniul explorarii spatiale.

De asemenea, China insista asupra faptului ca programul ei spatial are la baza obiective pacifiste.

In martie, guvernul din China a anuntat ca va deschide programul chinez de explorare spatiala si pentru companiile private, pentru a nu se mai baza doar pe sectorul de stat, ca in trecut, sperand sa stimuleze in acest fel obtinerea de noi descoperiri tehnologice.

Potrivit agentiei Xinhua, China a transmis mai multor tari straine, in 2015, "o scrisoare de intentie in vederea cooperarii" pentru o misiune spatiala. Deocamdata, nu sunt cunoscute alte detalii despre acea misiune si nici daca alte tari au acceptat propunerea de colaborare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.