Motivul pentru care Cenusareasa, celebrul personaj animat din filmul omonim produs de studiourile Disney, nu ar putea sa poarte pantofi din sticla in realitate a fost explicat intr-un studiu insolit realizat de cercetatorii de la Universitatea Leicester din Marea Britanie.

Potrivit autorilor, motivul este unul cat se poate de simplu: celebrii pantofi din sticla s-ar sparge sub greutatea Cenusaresei, precizeaza maxisciences.com. Simbol central al povestii Cenusaresei, pantofii acestui personaj au facut sa curga multe valuri de cernala in presa, de-a lungul anilor.

Insa pana de curand, nimeni nu reusise sa ajunga la o concluzie valida in privinta compozitiei substantei din care au fost creati acei pantofi. In timp ce versiunea lui Charles Perrault mentioneaza o pereche de pantofi facuti din piele de veverita, alte interpretari, precum aceea a lui Walt Disney, au preferat un alt material - sticla. Astfel, incepand din secolul al XX-lea, cele doua interpretari au generat cu regularitate diverse dezbateri pe aceasta tema.

Recent relansata, discutia s-a imbogatit cu elemente noi, descoperite de studentii la Facultatea de fizica din cadrul Universitatii Leicester din Anglia. Intr-un studiu intitulat "Cinderella's Shattered Dreams" ("Visurile spulberate ale Cenusaresei"), cercetatorii britanici au explicat cu argumente stiintifice punctele slabe ale teoriei pantofilor din sticla.

Potrivit calculelor lor, aceasta versiune ar fi mult prea fragila pentru a exista in realitate, deoarece pantofii respectivi ar fi supusi unui risc constant de a se sparge, la fiecare pas al celebrei eroine. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, tinerii cercetatori din Leicester au presupus ca personajul Cenusareasa purta pantofi cu masura 37. Apoi, cercetatorii au analizat caracteristicile indispensabile ale pantofilor din sticla, pentru ca acestia sa poata sa suporte greutatea tinerei femei, estimata la 55 de kilograme.

Rezultatul studiului lor, publicat in Journal of Physics Special Topics, sugereaza ca astfel de pantofi, precum cei din filmul creat de studiourile Disney, sunt nerealisti, cu exceptia cazului in care Cenusareasa ar ramane complet nemiscata pe intreaga durata a balului.

Pentru a putea sa danseze insa cu printul ei si sa fuga din sala balului, inainte ca orologiul sa anunte miezul noptii, Cenusareasa ar fi avut nevoie de pantofi cu talpa plata sau de pantofi cu un toc de cel mult 1,5 centimetri, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.