Femeile varstnice care sufera de infectii gingivale sunt expuse unui risc mai ridicat cu 14% de a se imbolnavi de cancer mamar in comparatie cu celelalte femei, potrivit rezultatelor unui studiu realizat, recent, de un grup de cercetatori americani, informeaza Reuters.

Specialistii au aratat ca riscul de aparitie a cancerului mamar este si mai mare la femeile cu infectii gingivale care obisnuiesc sa fumeze sau au fumat in ultimii 20 de ani, desi au subliniat ca inca nu cunosc motivele legaturii dintre cele doua boli. "Explicatia ar putea fi ca aceste caracteristici sunt corelate cu altceva ce cauzeaza atat infectiile gingivale, cat si cancerul de san", a spus specialistul care a coordonat studiul, Jo Freudenheim, profesor de epidemiologie si sanatatea mediului, la School of Public Health and Health Professions de la Universitatea din Buffalo, New York.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 73.000 de femei care au trecut de menopauza, care nu erau bolnave de cancer mamar. Aproximativ un sfert dintre ele au spus ca au fost diagnosticate cu boala parodontala - inflamatie cronica si infectie a gingiei.

Dupa aproximativ sase ani de cercetare, 2.100 dintre femeile din esantion au fost diagnosticate cu cancer mamar.

Insa, atunci cand au luat in calcul mai multi factori care ar putea duce la cresterea riscului de aparitie a cancerului, precum varsta, greutatea, exercitiul fizic, consumul de alcool si fumatul, cercetatori au stabilit ca riscul scade de la 14 la 11 procente, scrie MEDIAFAX.

Totodata, dupa ce au grupat femeile din esantion dupa obiceiul de a fuma, cercetatorii au descoperit ca 23% dintre nefumatoare aveau infectii gingivale, in comparatie cu 34% dintre fostele fumatoare si 47% dintre fumatoare.

Potrivit acestei analize, nefumatoarele cu infectii gingivale prezentau un risc cu 6% mai ridicat de a se imbolnavi de cancer la san, in comparatie cu femeile cu gingii sanatoase. Acelasi procent a fost stabilit de specialisti si pentru femeile care au renuntat la fumat in urma cu peste 20 de ani.

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Pe de alta parte, pentru femeile care au renuntat la fumat de mai putin timp, riscul este cu 36% mai crescut, iar pentru fumatoare, cu 32%.

Boala parodontala ar putea indica faptul ca exista o infectie generala in organism, iar inflamarea este asociata cu mai multe tipuri de cancer, atac cerebral si boli de inima, ceea ce ar putea insemna ca inflamatiile cronice reprezinta cauza, potrivit profesorului Freudenheim. "Fumatul este foarte strans legat de inflamatiile gingivale, si mai putin legat de cancerul la san. Este prea devreme sa spunem ca tratarea si prevenirea infectiilor gingivale scad riscul de aparitie a cancerului mamar. Insa, daca rezultatele acestui studiu vor determina oamenii sa aiba grija de dintii lor, atunci nu poate fi un lucru rau", a precizat cercetatoarea americana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.