O noua terapie genica, supranumita "suicidara" deoarece transforma celulele cancerului de prostata suficient de mult incat organismul pacientului poate sa le atace si sa le distruga, a fost dezvoltata recent de cercetatorii din Statele Unite, informeaza bbc.com.

Noul studiu a evidentiat o ameliorare cu 20% a ratei de supravietuire a pacientilor diagnosticati cu cancer de prostata, la cinci ani dupa tratament. Totusi, medicii oncologi considera ca vor avea nevoie de o serie de studii suplimentare, de durata, inainte ca eficienta noului tratament sa fie considerata valida.

Cancerul de prostata reprezinta cel mai frecvent tip de cancer la barbati in Marea Britanie, unde sunt diagosticate in fiecare an peste 41.000 de cazuri noi. Studiul, coordonat de cercetatorii de la Houston Methodist Hospital din Texas, arata insa ca aceasta noua "terapie genica suicidara", atunci cand este administrata in combinatie cu radioterapia, pare sa devina un tratament promitator contra cancerului de prostata.

Tehnica se bazeaza pe modificarea genetica a celulelor canceroase, pentru ca acestea sa transmita anumite semnale sistemului imunitar al pacientului. In urma acelor semnale, sistemul imunitar identifica tumorile, le ataca si le distruge. De obicei, organismul nu recunoaste celulele canceroase ca pe niste inamici, deoarece ele evolueaza din celule sanatoase.

Spre deosebire de infectii, la care organismul reactioneaza imediat, sistemul imunitar nu reactioneaza pentru a ucide celulele canceroase. Folosind un virus pentru a transporta tratamentul genic in interiorul celulelor tumorale, savantii americani au reusit sa determine autodistrugerea acelor celule, prin alertarea sistemului imunitar al pacientului, care lanseaza "o ofensiva uriasa" impotriva tumorilor respective.

Studiul s-a bazat pe doua grupuri de 62 de pacienti. Un grup a primit terapie genica de doua ori, iar celalalt grup - alcatuit din pacienti cu o forma mai agresiva de cancer - a primit tratamentul de trei ori, scrie MEDIAFAX.

Pacientii din ambele grupuri au beneficiat si de radioterapie. Dupa cinci ani de la tratament, ratele de supravietuire au fost de 97%, respectiv 94%. Desi nu a existat grup de control in acest studiu, cercetatorii americani spun ca rezultatele lor arata o ameliorare cu pana la 20% a eficientei tratamentelor vizate de studiile anterioare contra cancerului de prostata.

Citeste si:
Karmen și Bogdan Căplescu, terapie de cuplu după ce au devenit...
Karmen și Bogdan Căplescu,...

De asemenea, biopsiile efectuate la doi ani dupa incheierea testelor s-au dovedit a fi negative in 83%, respectiv 79% din totalul pacientilor din cele doua grupuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.