Primii catelusi conceputi in eprubeta s-au nascut in Statele Unite in vara anului 2015, marcand astfel, dupa multi ani de esecuri, succesul unei proceduri de fertilizare in vitro care este utilizata deja pe scara larga pentru oameni de peste trei decenii, informeaza europe1.fr.

Tehnica respectiva, utilizata pe oameni incepand din 1978, a esuat intotdeauna in cazul cainilor, pana in vara acestui an. Reusita cercetatorilor americani, care este descrisa pe larg intr-un articol publicat, miercuri, in revista stiintifica Public Library of Science One, deschide posibilitatea conservarii unor rase canine aflate pe cale de disparitie.

Primul bebelus uman conceput in eprubeta s-a nascut in 1978, in Marea Britanie, tara in care a fost inventata aceasta tehnica revolutionara.

Cei sapte catelusi s-au nascut in iulie, reprezinta un amestec de rase - beagle, labrador si cocker - si sunt cu totii intr-o stare de sanatate perfecta, a precizat Alex Travis, profesor de biologie a reproducerii la Facultatea de medicina veterinara din cadrul Universitatii Cornell din Statele Unite, coordonatorul acestui studiu.

In total, 19 embrioni fecundati in laborator au fost transferati in uterul unei cateluse. "Am incercat de la mijlocul anilor '70 fecundarea in vitro la caini, dar nu am reusit niciodata", a explicat Alex Travis. Dificultatea se explica prin faptul ca aceste patrupede au cicluri de reproducere diferite fata de cele ale altor mamifere, fapt care face dificila fecundarea ovocitelor. Gratie tehnicii dezvoltate pentru a surmonta aceste dificultati, cercetatorii americani spun ca au reusit sa obtina o rata de succes a fecundarii in vitro de 80-90%.

Un alt obstacol pentru cercetatori a constat in incapacitatea de a dezvolta o tehnologie viabila de congelare si conservare a embrionilor - o tehnica stapanita de cercetatori abia din 2013. Congelarea embrionilor permite inserarea lor in oviductul cateluselor (echivalentul trompelor uterine de la oameni), in momentul cel mai propice din ciclul lor reproductiv, care are loc doar o data sau de doua ori pe an, iar ovulele lor sunt mai putin mature in acel stadiu, au explicat cercetatorii americani, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Potrivit specialistilor, noul studiu ar putea furniza, de asemenea, o serie de informatii pretioase despre multe dintre maladiile care sunt comune oamenilor si cainilor, precizeaza Reuters. Cainii impart cu oamenii peste 350 de maladii mostenite si trasaturi genetice, acest numar fiind de aproape doua ori mai mare decat cel al informatiilor genetice pe care oamenii le au in comun cu oricare alta specie.

Sursa video: YouTube/ CBS Evening News


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.