Un gel special, preparat din sangele pacientului si injectat apoi in scalpul acestuia, ar putea fi utilizat in curand ca o noua metoda eficienta in lupta impotriva caderii parului, informeaza dailymail.co.uk.

Gelul contine plasma bogata in plachete (platelet-rich plasma/ PRP), o combinatie concentrata de substante din sange care stimuleaza cresterea celulelor si procesul de vindecare.

PRP este facuta prin recoltarea unei mici cantitati de sange din bratul pacientului si procesarea intr-o masina-centrifuga care, folosind viteze ridicate, separa sangele in componentele sale principale. Sangele este constituit dintr-un lichid usor galbui, denumit plasma, dar contine si cateva elemente solide: celule rosii, celule albe si plachete.

Plasma si plachetele contribuie la cresterea crelulara si la procesul de vindecare. Plasma bogata in plachete este folosita uneori in tratarea accidentarilor la nivelul tendoanelor si in tratamentul contra arsurilor, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorii americani au decis sa testeze potentialul regenerator al PRP si in cazul alopeciei androgenice - cel mai uzual caz de cadere a parului, care ii afecteaza in special pe barbati.

Acest sindrom afecteaza mai mult de 50% din totalul barbatilor trecuti de varsta de 50 de ani si, in anumite grade, pe femeile de peste 65 de ani, facand ca parul acestora sa se subtieze tot mai mult.

Fenomenul este cauzat de o combinatie de factori genetici si hormonali, iar specialistii considera ca principalul factor este un anumit tip de testosteron, dihidrotestosteron (DHT). Aceasta substanta este necesara in procesul de dezvoltare a anumitor caracteristici in perioada de pubertate, precum aparitia parului facial.

Totusi, concentratiile ridicate de DHT ar putea declansa modificari la nivelul foliculilor din scalp, din cauza carora firele de par devin tot mai mici in diametre, mai scurte in lungime si mai deschise la culoare. In cele din urma, foliculii devin atat de mici, incat nu mai produc deloc fire de par.

Tratamentele actuale includ minoxidil, o solutie care trebuie aplicata pe scalp si care a dovedit o anumita capacitate partiala de a restaura cresterea parului. Potrivit Asociatiei dermatologilor britanici, substanta are doar in putine cazuri efecte indelungate, iar beneficiile sale se mentin doar atat timp cat pacientul foloseste minoxidil.

Citeste si:
Cătălin Măruță, primele declarații după operație. Care este starea...
Cătălin Măruță, primele...

In noul studiu organizat de Universitatea New York, 50 de pacienti cu alopecie au primit la nivelul scalpului fie o injectie cu PRP, fie o injectie cu placebo. Plasma bogata in plachete poate fi injectata la 10 minute dupa recoltarea probei de sange, astfel incat terapia poate fi efectuata pe durata unei singure sedinte.

Un studiu precedent, realizat pe un numar de 42 de pacienti cu alopecie, a demonstrat ca metoda de tratament este sigura din punct de vedere medical si a evidentiat anumite ameliorari in ceea ce priveste cresterea parului, dupa cinci sedinte.

PRP poate fi utilizata si pentru a stimula repararea tesuturilor cardiace avariate, potrivit unui studiu publicat in World Journal of Cardiology. Cercetatorii greci au analizat o serie de studii despre folosirea PRP dupa infarcte, o afectiune in cazul careia muschiul cardiac este avariat si nu se poate repara singur.

Citeste si:
Oana Roman, ironizată pe tema căderii părului: „Vedeți că nu mai...
Oana Roman, ironizată pe tema...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.